Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Τριμερής Συνόδου Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που πραγματοποιείται στο Κάιρο πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι ηγέτες των τριών χωρών.

«Η Αίγυπτος δεν είναι μόνο μια φιλική χώρα, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του.

«Η σημερινή μας συνάντηση είναι απόδειξη του πόσο έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί μας. Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό γνώμωνα την προώθηση ευημερίας, ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας» συνέχισε και συμπλήρωσε «χαιρετίσαμε τη σύσταση του East Mediterranean Forum».

«Η σύνοδός μας είναι απτά αποτελέσματα σε ενέργεια αλλά και σε μια συμφωνία μεταξύ μας για τη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών» είπε σε άλλο σημείο ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Συζητήσαμε τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος Νόστος, για τη διασπορά & καταλήξαμε σε κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και για τη θαλάσσια ρύπανση» διευκρίνισε.

«Εκφράσαμε τη στήριξή μας στον Ν. Αναστασιάδη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου» είπε.

«Και οι τρεις εκφράσαμε ρητά την καταδίκη μας στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση. Παράλληλα, καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, θέμα που έθεσα και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που επισκέφθηκε την Αθήνα» είπε αναφορικά με τις τουρκικές κινήσεις.

Στις 14.45 (ώρα Ελλάδας) θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα ενώ στις 16.15  ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου όπου θα συναντηθεί με τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο.

Στις 17.30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβη, με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.