Άνοιξε την Τετάρτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο κύκλος των απολογιών των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που δικάζονται  στη μεγάλη δίκη με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης,

«Ελλην εθνικιστής οπαδός του μεγάλου Ιωάννου Μεταξά»  δήλωσε ο Μ. Αρβανίτης, ο πρώτος από τους  συνολικά 18 πρώην βουλευτές.

Ο κατηγορούμενος με την έναρξη της απολογίας του ισχυρίστηκε πως θεωρεί ταπείνωση να απολογηθεί «για τα κατασκευασθείσας κατ’εμού αιτιάσεις» και επιφυλασσόμενος να εκθέσει τα πραγματικά περιστατικά κατά την αγόρευση του, καθώς είναι δικηγόρος.

Ο  πρώην βουλευτής  υποστήριξε πως  δεν έχει «καμία σχέση με τους Ναζί... είναι εξοβελιστέοι αν υπάρχουν τέτοιοι» και ότι «θεωρώ τους Γερμανούς κατάπτυστους».

Απολογούμενος ο πρώην βουλευτής,  απάντησε σε όσες ερωτήσεις των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου  έκρινε «ότι χρίζουν απαντήσεως»  και απέκλεισε το ενδεχόμενο να έδωσε ο Ν. Μιχαλολιάκος εντολή να γίνουν επιθέσεις σε αλλοδαπούς ή στο ΠΑΜΕ.

Επίσης , έκανε λόγο για …  εφεύρημα αναφερόμενος στα περί «ταγμάτων εφόδου» και συμπλήρωσε πως «αν κάποιοι εξετράπησαν αυτό είναι καταδικαστέον. Το φρικτόν και απάνθρωπο έγκλημα ενός στυγνού δολοφόνου εις την Αμφιάλην θα το αναλύσω στην αγόρευσίν μου».

Ερωτηθείς για το καταστατικό του κόμματος του 1987 – που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και αναφέρεται στην απόλυτη αρχή του Αρχηγού – ο Μ. Αρβανίτης, υποστήριξε πως  είδε μόνο ένα καταστατικό  «το εγκεκριμένο, κεκυρωμένο και αποδεχθέν» από τον Άρειο Πάγο.

Οι απολογίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα όπου έχουν κληθεί οι Χρυσαβαλάντης Αλεξόπουλος και Γεώργιος Γερμενής.