Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη δεν επηρεάζει τον Ελλαδικό χώρο, διαβεβαίωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σημειώνει ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν η Θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί. Είχαν προηγηθεί προσεισμοί όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος τις τελευταίες μέρες.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε αν είναι ο κύριος σεισμός, όμως σημειώνει ότι το μέγεθος είναι μικρό για να επηρεάσει τον Ελλαδικό χώρο.

«Η Θάλασσα Μαρμαρά χαρακτηρίζεται από ρήγματα παρακλάδια του μεγάλου ρήγματος Βορ. Ανατολίας και γι’ αυτό έχει υψηλή σεισμικότητα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζει ότι στις 17 Αυγούστου του 1999 είχε γίνει ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Λέκκας: Κομβικό το σημείο του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο One Channel, «ο χώρος που έγινε είναι ένας χώρος κομβικός γιατί έχουμε να κάνουμε με το ρήγμα της Ανατολίας και με τις προγενέστερες μεγάλες δονήσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν το 1999 στο Ιζμίτ».

Όπως είπε, το ρήγμα της Ανατολίας είναι ένα ρήγμα το οποίο δραστηριοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το ανατολικό μέρος της Τουρκίας έως το δυτικό. Το 1999 είχε σπάσει το τμήμα το οποίο είναι στο Ιζμίτ και περιμένουμε βεβαίως να σπάσει το τμήμα που είναι κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα δε με τον κ. Λέκκα, αυτός δεν είναι ο ισχυρότερος σεισμός που μπορεί να δώσει το ρήγμα. «Μπορεί να δώσει μέχρι 7 βαθμούς» είπε.