Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ ανακοίνωσε χθες την αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κόλπου, κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την ενίσχυση της αεράμυνας του σουνιτικού Βασιλείου σε συνέχεια των επιθέσεων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

«Δραματική κλιμάκωση»

Η Ουάσιγκτον επιρρίπτει την ευθύνη των επιθέσεων αυτών στο Ιράν.

Υπενθυμίζοντας την κατάρριψη αμερικανικού drone από ιρανικές δυνάμεις τον Ιούνιο, μετά την κατάσχεση βρετανικού πετρελαιοφόρου από το Ιράν, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία «αντιπροσωπεύει δραματική κλιμάκωση της ιρανικής επιθετικότητας».

«Για να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση, η Σαουδική Αραβία ζήτησε διεθνή βοήθεια για την προστασία των κρίσιμης σημασίας υποδομών του», τόνισε ο Εσπερ.

«Ως απάντηση στα αιτήματα»

«Ως απάντηση στα αιτήματα των Βασιλειών, ο πρόεδρος ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων που θα είναι αμυντικού χαρακτήρα και θα επικεντρωθούν στην αεροπορία και την πυραυλική άμυνα», πρόσθεσε.

Ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων και ο τύπος του εξοπλισμού που θα αποσταλούν ως ενισχύσεις δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, αλλά θα πρόκειται για «περιορισμένο» αριθμό, που δεν θα είναι χιλιάδες, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

Πηγή: ΑΠΕ