«Δένδρο της Ειρήνης» , απέκτησε η Αθήνα. Πρόκειται για ένα εικαστικό έργο της Hedna Ser, το οποίο τοποθετήθηκε στο πάρκο Ριζάρη και τα αποκαλυπτήρια του έγιναν το μεσημέρι , με την ευκαιρία τους αυριανού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης .

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Προκόπη Παυλόπουλο , το Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και την πρόεδρο του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», και Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Το έργο της γλύπτριας- Πρέσβεως Καλής Θελήσεως και Ειδικής Εκπροσώπου της UNESCO για την Πολιτιστική Διπλωματία, Hedva Ser, είναι προσφορά προς την πόλη των Αθηνών από το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του.

Ίδια γλυπτά της Hedna Ser κοσμούν κεντρικά σημεία και άλλων πόλεων του κόσμου. Συγκεκριμένα, έχει τοποθετηθεί σε πανεπιστήμια και δημόσιους χώρους σε: Βερολίνο, Στρασβούργο, Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Αριζόνα, Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνη, Μάλτα, Ανδόρα, Μπακού. Το Δέντρο της Ειρήνης, τοποθετημένο σε δημόσιους πολυσύχναστους χώρους, είναι παγκόσμιο σύμβολο κατανόησης μεταξύ των εθνών για την επίλυση συγκρούσεων και αποτελεί ένα από τα εμβλήματα ειρήνης για την UNESCO, το οποίο σε μικρό μέγεθος προσφέρεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και της ειρήνης παγκοσμίως. Το μπρούντζινο γλυπτό, έχει διαστάσεις 3 Χ 3 μέτρα και βάρος 750 κιλά και ορθώνει τα κλαδιά του στο ουρανό, σαν ικεσία, για την αλληλοκατανόηση και ειρήνη.

Το πρώτο στοιχείο του είναι το σύμβολο Chai, που αντιπροσωπεύει τη ζωή στη Βίβλο.

Το δεύτερο είναι το Shin, που στα εβραϊκά είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Shalom, ενώ στα αραβικά το πρώτο γράμμα της λέξης Salam.

Το τρίτο στοιχείο του γλυπτού είναι το περιστέρι, αγγελιοφόρος της ελπίδας και της ελευθερίας, καθισμένο σ’ ένα κλαδί, έτοιμο να πετάξει καλώντας τους λαούς σε ειρήνη. Και τέλος, η ημισέληνος, σύμβολο του Ισλάμ.

Όπως σχολίασε η δημιουργός: «Ο δρόμος της ειρήνης ξεκινά από την Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας. Αυτή είναι η δύναμη της τέχνης για την ειρήνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ