Τον «χορό» των παρεμβάσεών της στην εκλογική νομοθεσία ετοιμάζεται να σύρει η κυβέρνηση με τρία κομβικά βήματα – ξεχωριστά νομοσχέδια – μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, ξεκινώντας από τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά η ΝΔ.

Η λύση της επιστολικής ψήφου για όλους τους απόδημους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους «κλείδωσε» και το σχετικό νομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα, αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό crash test συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν φαίνεται να υπάρχει απόφαση για αναπροσαρμογή του αριθμού βουλευτών Επικρατείας στα ψηφοδέλτια ενώ μένει να φανεί εάν το μοντέλο της επιστολικής ψήφου για τους Ελληνες του εξωτερικού, ενδεχομένως αποτελέσει «οδηγό» για αλλαγές και στη διαδικασία ψήφου των ετεροδημοτών εντός της επικράτειας.

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν το σχέδιο της κυβέρνησης για τους Ελληνες του εξωτερικού:

– Ποια είναι τα εννέα σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου που αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα τέλη του Οκτωβρίου;

– Τι έχει γίνει γνωστό για το παρασκήνιο διαβουλεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

– Τι μελετά η κυβέρνηση ώστε η διαδικασία να είναι απολύτως «έγκυρη και μη αμφισβητήσιμη από κανέναν» αλλά και να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν