Να αποδομήσει τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ επιχείρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, εκτιμώντας ότι «οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν θα γυρίσουν μπούμερανγκ» ενώ απέφυγε να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική για τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά το 2015.

«Ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα των φοροεαλφρύνσεων δημιούργησε προσδοκίες οι οποίες πολύ γρήγορα διαψεύστηκαν. Παρακολουθώ την αίσθηση που έχει η κοινή γνώμη ότι βγήκαμε από τα μνημόνια – και το πιστώνει σε εμάς –  και ότι οι άλλοι αφού υπόσχονται μεγαλύτερες και πιο γρήγορες ελαφρύνσεις γιατί να μην τους δοκιμάσουμε να δούμε αν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Έχω την αίσθηση, πρόσθεσε,  αν και είναι νωρίς ακόμα, ότι οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ. «Όταν ο πολίτης θα δει αυξήσεις στα τιμολόγια και μειώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα τότε η οργή του  θα είναι πολλαπλάσια. Είναι προτιμότερο να μπορείς να υπόσχεσαι αυτά που μπορείς να κάνεις».

Για το 2015

Ο κ. Τσίπρας θέλοντας να προλάβει το επόμενο ερώτημα σχετικά με τα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις νικηφόρες εκλογές ανέφερε. «Εμείς το 2015 υποσχεθήκαμε να διεκδικήσουμε τον άλλο δρόμο μέχρι τέλος. Αυτό δεν ήταν ψέμα. Μπορεί,  και το παραδεχθήκαμε να είχαμε σε πολλά την αυταπάτη όμως δεν διακινήσαμε μία συνειδητή πολιτική απάτη όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει εάν το σκίσιμο των μνημονίων και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που είχε υποσχεθεί προεκλογικά είναι μερικές από τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά τα δύο κομβικά σημεία άλλωστε στηρίχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία.