Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στη ΔΕΘ υποτονικός, άνευρος και με διάθεση να μην αναλάβει καμία ευθύνη για τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, είτε για την εκλογική ήττα ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη Τύπου έρχεται μία ημέρα μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο όπου μεταξύ άλλων επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, χωρίς να πείσει, αλλά και να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την χώρα, το οποίο χαρακτηρίστηκε από αοριστίες.

Η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για την ουσία είτε αφορά τις παραλείψεις, είτε τα λάθη που έκανε στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ακόμη και να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας φάνηκε ξεκάθαρα και σήμερα, στη διάρκεια των αλλεπάλληλων ερωτήσεων που δέχθηκε και επί της ουσίας δεν απάντησε.

Για όλα φταίνε οι άλλοι

Η κοινή συνισταμένη των «απαντήσεων» που έδωσε για όλα όσα ερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας είναι: «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι και οι επόμενοι». Σαν να πέρασε η τετραετία της διακυβέρνησής του και να μην… άγγιξε τίποτα.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτησή του για την ΔΕΗ που ενώ βρίσκεται υπό κατάρρευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι όλα τα κακά στη ΔΕΗ συνέβησαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ τα χειρότερα έρχονται με το σχέδιο Χατζηδάκη.

Ακόμη και εκεί που τα πράγματα είναι αυταπόδεικτα, όπως η περήφανη διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου του 2015 με τη γνωστή κατάληξη, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε μόνο να ψελλίσει ότι είχε κάποιες αυταπάτες… αλλά δεν πρόκειται για πολιτική απάτη, όπως κατηγορείται.

Αποφεύγοντας να προχωρήσει σε αυτοκριτική ουσίας, περιορίστηκε να να σημειώνει ότι «κυβέρνησε στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας». Εμφανίστηκε, δε, αμετανόητος για ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία εκ νέου δήλωσε περήφανος.

Σε άλλες ερωτήσεις, δε, όπως για παράδειγμα για το Ελληνικό, ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να κάνει το «άσπρο – μαύρο» ισχυριζόμενος ότι η επένδυση «έτρεχε» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη σκευωρία της Novartis, παρά τις δικαστικές εξελίξεις, επέμεινε να κάνει λόγο για σκάνδαλο και να προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή.

Σχετικά με το θέμα των μετακλητών, δεν έδωσε καμία απάντηση ουσίας ή στοιχεία, ζητώντας απλά «να σταματήσει η σπέκουλα».

Δεν φταίει ούτε για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει τα λάθη του τον έκανε να φθάσει στο σημείο να δηλώσει για τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις κάλπες που στήθηκαν: «Δεν ήταν βαριά η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια νίκη των αντιπάλων μας».

Σημείωσε, δε, ότι «δεν χρειάζεται αυτομαστίγωμα» και έκανε λόγο για «διαδικασία απολογισμού» ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει καλύτερος. Το γεγονός, βέβαια, ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για κανένα ζήτημα δεν δείχνει αισιόδοξο για την μελλοντική πορεία του κόμματος.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος εμφανίστηκε ξεκάθαρα θεωρητικός: «Θα πρέπει να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο που τον στηρίζει, με τρόπο  δημιουργικό και σύνθετο, να αναρωτηθούμε ποιο θα πρέπει να είναι το μοντέλο του κόμματος, τι είναι ριζοσπαστικό, τι σημαίνει σοσιαλισμός»…

Αντιπολίτευση κενή περιεχομένου

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε επιπλέον να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αιχμή τις φοροελαφρύνσεις και τη μεσαία τάξη που ο ίδιος κατέστρεψε. Βάζοντας στη συζήτηση θεωρίες του τύπου «θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι μεσαία τάξη», απέφυγε να απαντήσει γιατί δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ και να υλοποιήσει όλα όσα είχε υποσχεθεί από ίδιο βήμα της ΔΕΘ.

Ισχυρίστηκε, σαν να μιλάει σε πολίτες που ζούσαν σε άλλη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη χώρα την αξιοπιστία που είχε χάσει. Υποστήριξε ότι είχε ένα σοβαρό σχέδιο για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων και πως παράλληλα θα εφαρμόζονταν και οι φοροελαφρύνσεις. Μόνο που οι πολίτες δεν το κατάλαβαν και τον καταψήφισαν στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις…

Επιχείρησε, δε, να υποβαθμίσει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, εκτιμώντας ότι δεν θα αρχίσει ποτέ αυτή η διαπραγμάτευση. Παράλληλα, επιχείρησε να διαστρεβλώσει τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι θα προωθήσει σκληρές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Και σε αυτό το πλαίσιο, «βάφτισε» την αντιπολίτευση που θα κάνει στην κυβέρνηση «υπεύθυνη και εποικοδομητική». Εμφανίστηκε, δε, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον τρόπο που έχει χειριστεί τα ζητήματα που του τέθηκαν αυτό το διήμερο, σημειώνοντας ότι είναι ενδεικτικό για το τι θα επακολουθήσει…