Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο 24ωρα από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η απώλεια σημαντικού στρατιωτικού υλικού σε αποθήκη ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, ωστόσο τα αναπάντητα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη πληθαίνουν.

Η υπόθεση στην οποία ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή και η Αντιτρομοκρατική εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την αποθήκη εκλάπησαν δύο εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών, 22 χειροβομβίδες και αγνώστου αριθμού πολεμικό υλικό (ρουκέτες, εκρηκτικά).

Τα σενάρια και τα κενά στην υπόθεση

Το πρώτο ερώτημα το οποίο μένει απαντηθεί είναι εάν πράγματι υπήρξε κλοπή στρατιωτικού υλικού ή εάν έγινε λάθος στην καταμέτρηση της Δευτέρας. Οι Αρχές που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση εξετάζουν και το ενδεχόμενο να είχε γίνει λανθασμένη καταμέτρηση στον προηγούμενο έλεγχο της αποθήκης, που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

Το άλλο ερώτημα που έρχεται στο προσκήνιο είναι εάν πράγματι υπήρξε κλοπή τόσο σημαντικού στρατιωτικού υλικού, εάν έγινε εκ των έσω ή αν ενεπλάκησαν άτομα άσχετα με τη ναυτική βάση.

Για το λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη ανακρίσεις του προσωπικού ενώ φέρεται πως εξετάζονται σε βάθος διετίας 10 άτομα έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου.

Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας

Οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Η αποθήκη έχει τρεις κλειδαριές, που ανοίγουν με κλειδιά του διοικητή, του αξιωματικού ασφαλείας ή του αποθηκάριου, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται επίσης από κάμερες και αισθητήρες.

Δια παν ενδεχόμενο πάντως, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίες εστιάζουν στο ενδεχόμενο κλοπής εκ των έσω. Για τον λόγο αυτό εξετάζονται σε βάθος διετίας 10 άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου, ενώ δεν αποκλείεται να μελετηθούν κι άλλα πρόσωπα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το στρατιωτικό υλικό το οποίο φαίνεται να «έκανε φτερά» στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου συνιστώντας μάλιστα αυτοσυγκράτηση από όλους μέχρι να ολοκληρωθεί το πόρισμα για το περίεργο αυτό περιστατικό.

Αναλυτικά η δήλωση του ΥΕΘΑ:

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για το περιστατικό και να μην προβαίνουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα.

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία.

Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού εισαγγελέα.

Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται, είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν πρόεκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».