Λίγες ημέρες απομένουν για το άνοιγμα των σχολείων και υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να φροντίσετε ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από τις διακοπές στα θρανία, και να αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς η νέα σχολική χρονιά για εσάς και το βλαστάρι σας. Ποια είναι αυτά, πέρα από τα δρομολόγια, την σχολική τσάντα, τα βιβλία, τα τετράδια, τα μολύβια, τους χάρακες, τα στυλό, το φαγητοδοχείο του;

Μα φυσικά η ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού, που περνάει μέσα από τη φροντίδα του χώρου μελέτης του, αλλά και την καθημερινή ρουτίνα  του. Έχουμε και λέμε:

Δημιουργήστε μια ήσυχη γωνιά μελέτης και διαβάσματος, όπου το παιδί θα πηγαίνει για να κάνει τα μαθήματά του. Είτε πρόκειται για  ένα γραφείο στο δωμάτιο του παιδιού, είτε για μια γωνιά στο τραπέζι της κουζίνας κ.ο.κ., δώστε στο παιδί να καταλάβει τη σημασία της τάξης και της οργάνωσης στα σχολικά αντικείμενα (βιβλία, τετράδια, κασετίνα κ.ο.κ.) κι αποφύγετε αντικείμενα που διασπούν την προσοχή (πχ ηλεκτρική ξύστρα κ.ο.κ.).

Ανανεώσετε  την γκαρνταρόμπα του παιδιού σας, με τα αναγκαία αθλητικά παπούτσια και ρούχα, όχι μόνο για την πρώτη μέρα στο σχολείο, αλλά και για τις υπόλοιπες. Πηγαίνετε μαζί για τις σχολικές αγορές και μην βγείτε την τελευταία στιγμή να αγοράσετε όσα χρειάζεται το παιδί για να αποφύγετε και τις ουρές και τον εκνευρισμό! Αγοράστε μερικά παραπάνω από τα βασικά είδη που χάνονται ή τελειώνουν εύκολα (γόμες, ξύστρες, μολύβια, κοκ) και φυλάξτε τα σε χώρο που δεν έχει πρόσβαση το παιδί για να τα εμφανίσετε σε ώρα ανάγκης.

Υιοθετήστε μια καθημερινή ρουτίνα ύπνου, τέτοια, που θα επιτρέπει στο παιδί σας, να ξεκουράζεται ανάλογα με την ηλικία του και χωρίς να περάσετε σε υπερβολές. Βοηθά και η μέρα που ολοένα μικραίνει. Φροντίστε να γίνονται τα ίδια πράγματα με την ίδια σειρά, την ίδια ώρα κάθε βράδυ, και μετά από μια προειδοποίηση 5-10 λεπτά πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία για να τελειώσει ότι κάνει. Ακόμη κι αν δεν θέλει να κοιμηθεί, φροντίστε να πάει στο δωμάτιό του και να προετοιμαστεί για ύπνο.

Περιορίστε την τηλεόραση και τον χρόνο σε κινητά και τάμπλετ και διαβάστε μαζί ένα βιβλίο ή παίξτε ένα επιτραπέζιο. Δεν χρειάζεται να αγχώσετε το παιδί σας με επαναλήψεις πριν την έναρξη του σχολείου. Μπείτε στο κλίμα ομαλά, δίνοντάς του να διαβάσει ένα εξωσχολικό βιβλίο!

Συζητήστε μαζί του για τις προσδοκίες του από τη νέα τάξη που θα πάει και μιλήστε με ενθουσιασμό για τα νέα πράγματα που θα μάθει, ρίχνοντας μια ματιά στο πρόγραμμα της νέας σχολικής χρονιά. Σημαντικό επίσης είναι να αποφασίσετε μαζί και πιθανές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η επιστροφή στο σχολείο σημαίνει για όλη την οικογένεια την επιστροφή σε μια καθημερινότητα, που κάποιες φορές ίσως είναι κουραστική, όμως ειδικά στην αρχή της είναι απαραίτητο να οργανωθεί όσο καλύτερα γίνεται για να αποτελέσει μια λειτουργική ρουτίνα για όλη την οικογένεια. Καλή σχολική χρονιά!