Σε αναζήτηση εναλλακτικών περιπτώσεων για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών αναμένεται να εισέλθει η Άγκυρα, αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα χρειάζεται οπωσδήποτε σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη. «Αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε F-35, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας από το Ταλίν της Εσθονίας όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

Παράλληλα, η Άγκυρα χαρακτηρίζει «άδικη» την αμερικανική απόφαση αποκλεισμού της από το πρόγραμμα των F-35, απόφαση που έλαβε η Ουάσινγκτον έπειτα από την αγορά των S-400.

Μία ενδιαφέρουσα στιχομυθία σχετικά με την αγορά των ρωσικών αεροσκαφών από την Τουρκία είχαν χθες, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν .

Ερντογάν: Αυτά θα πάρουμε

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε το ταξίδι του στη Μόσχα, όπου συνοδευόμενος από τον Ρώσο ομόλογό του επισκέφθηκε την έκθεση αεροναυπηγικής. Εκεί βρισκόταν ο ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν με τον οποίο είχαν τον εξής διάλογο για το μαχητικό Su-57:

Ερντογάν: Αυτό είναι το Su-57; Πετάει;

Πούτιν: Θα το δεις σε λίγο.

Ερντογάν: Από αυτά θα πάρουμε;

Πούτιν: Μπορείτε να πάρετε.

https://twitter.com/Kremlinpool_RIA/status/1166353267829465089?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1166353267829465089&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2019%2F08%2F28%2Fworld%2Fapo-ayta-tha-paroume-o-dialogos-poutin-erntogan-gia-ta-su-57%2F

Στη συνέχεια δυο ηγέτες φωτογραφήθηκαν μπροστά στο ρωσικό μαχητικό SU-57 και συνομίλησαν με τους Ρώσους πιλότους.

Συνεχίζεται η διαδικασία παράδοσης των S-400

Μια δεύτερη συστοιχία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος άρχισε να παραδίδεται αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε παραγγείλει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του «αόρατου» μαχητικού σε αντίδραση για την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας του ρωσικού S-400. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει παράλληλα τους S-400 και τα F-35.

Επισκεπτόμενος χθες Τρίτη την ρωσική πρωτεύουσα για μια διεθνή αεροπορική επίδειξη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Μόσχα στην αμυντική βιομηχανία.