Σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης τα Παιδιά των Λουλουδιών διένυαν τη δεύτερη από τις τέσσερις συνολικά ημέρες του Woodstock Festival. «Make love – not war», «Freedom», «Peace» ήταν μερικά από τα συνθήματα της τετραήμερης γιορτής των χίπις. Καμιά πεντακοσαριά χιλιάδες θεατές απόλαυσαν άκρατη ελευθερία, έκαναν σεξ, χρήση ναρκωτικών, ερωτεύθηκαν, πειραματίστηκαν και τραγούδησαν για την ελευθερία και την ισότητα. Ολα ωραία και καλά, μόνο που ήταν ιδιαιτέρως φιλόδοξα για να γίνουν αληθινά. Και δεν έγιναν.

Τη χαριστική βολή για να τελειώσει η αστική τάξη των Ηνωμένων Πολιτειών (κυρίως αλλά εν μέρει και της Ευρώπης, μην ξεχνάμε τον Μάη του 1968) με το κίνημα της αμφισβήτησης των χίπις, την έδωσαν τέσσερις μαχαιριές σε αφροαμερικανό θεατή του Αλταμοντ στην Καλιφόρνια. Το Γούντστοκ είχε τρομερή απήχηση και οι Grateful Dead ήταν την ιδέα να δημιουργήσουν το Γούντστοκ της Δυτικής Ακτής. Παράλληλα, οι Rolling Stones, οι οποίοι ήταν απόντες από τη Γιορτή της Ουτοπίας, στην Ανατολική Ακτή, ήθελαν να κλείσουν την περιοδεία τους με έναν εμφατικό τρόπο. Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε και η δωρεάν αυτή γιορτή στήθηκε μέσα σε έναν μήνα.

Μέσα σε έναν μήνα όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο να διοργανωθεί μια συναυλία, η οποία μάλιστα θα ήταν και δωρεάν. Δεν είχε προβλεφθεί τίποτα. Ούτε τουαλέτες, ούτε ιατρεία, ούτε φαγητό. Καμία παροχή. Αυτό δεν εμπόδισε όμως χιλιάδες νέους, χιλιάδες χίπις να παραβρεθούν. Μουσική ήθελαν να ακούσουν και να επικοινωνήσουν. Μόνο που η πασίγνωστη μοτοσικλετιστική συμμορία των Hell’s Angels είχε διαφορετική άποψη. Προσκεκλημένοι δεν ήταν αλλά με τη σύμφωνη γνώμη Rolling Stones και Grateful Dead ανέλαβαν την προστασία του φεστιβάλ. Και μάλιστα δωρεάν. Ζήτησαν μόνο, μπίρες αξίας 500 δολαρίων. Και τις ήπιαν. Ενδεχομένως δεν ήπιαν μόνο μπίρες.

Πώς άρχισαν τα επεισόδια από τους Hell’s Angels;

Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της συναυλίας των Rolling Stones;

Γιατί το Γούντστοκ εκείνης της χρονιάς σηματοδότησε το τέλος του κινήματος των χίπις;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Παρασκευής