Στην Εύβοια μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής «Όλυμπος»  για να συνομιλήσει με τα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος και τα μέλη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός -κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη- ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ηγηθεί της προσπάθειας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές αλλαγές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Τι δήλωσαν Μητσοτάκης- Στυλιανίδης

«Η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Επιβάλλεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα, σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά αυτά του ευρωπαϊκού νότου» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «θέλω να διαβεβαιώσω τον Χρήστο Στυλιανίδη, πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σκοπεύω να ηγηθώ της προσπάθειας ο μηχανισμός να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να μπορεί να συνδράμει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη» σχετικά με τον μηχανισμό RescEU.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε πως «υπήρξε πρωτόγνωρος συντονισμός στην εκκένωση των χωριών και στον τρόπο που προστατεύτηκαν οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες τους. Έκανε εντύπωση στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ο όλος συντονισμός και η διαδικασία» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε βοήθεια και από την Κροατία, παρά την υψηλή επικινδυνότητα που υπάρχει και εκεί για πυρκαγιές».