Στους 60.000 ανέρχονται οι πρώτοι  δανειολήπτες που θα επιβραβευθούν για τη συνέπεια που επέδειξαν στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεών τους την τελευταία πενταετία. Ο λόγος γίνεται για πελάτες της Εθνικής Τράπεζας που από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα βάζουν στο πορτοφόλι τους ένα ποσό, σε χρήματα και σε πόντους για δωρεάν αγορές, εφόσον το 12μηνο που προηγήθηκε δεν παρουσίασαν καθυστερήσεις στην εξόφληση του στεγαστικού τους δανείου.

Πρόκειται για μία κίνηση που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό σε αυτό το πεδίο μεταξύ των τραπεζών. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ανταμοιβής, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Εθνικής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «ο ιδιωτικός τομέας να αναγνωρίζει εμπράκτως την προσπάθεια των συνεπών δανειοληπτών». Επιπλέον, κάλεσε και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, κάτι που αναμένεται να συμβεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς στην ομιλία του στην προχθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της. Οπως είπε, το νέο πρόγραμμα ανταμοιβής στηρίζει τους πελάτες «που με μόχθο έμειναν ενήμεροι στα στεγαστικά τους δάνεια κατά τα δύσκολα χρόνια, κάνοντας θυσίες ώστε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους».

Κάνοντας ανασκόπηση στον ένα χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι του συστημικού ομίλου, ο  Μυλωνάς τόνισε πως έχουν τεθεί οι βάσεις για «μια μεγάλη αλλαγή με στόχο να δώσουμε τις απαντήσεις για το μέλλον και να δημιουργήσουμε την Εθνική Τράπεζα της επόμενης μέρας. Βάλαμε γερά θεμέλια για να κάνουμε την Εθνική μία τράπεζα υγιή, πιο σύγχρονη, πιο γρήγορη, πιο φιλική για τον πελάτη. Μία τράπεζα απαλλαγμένη σταδιακά από τα βάρη του παρελθόντος, τα κόκκινα δάνεια, τις αναχρονιστικές διαδικασίες, την αναποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».

Επιστροφή εμπιστοσύνης

Αναφερόμενος στο μακροοικονομικό περιβάλλον, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας υποστήριξε πως «παρά το μη υποστηρικτικό ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, είναι αξιοσημείωτο ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο ομαλοποίησης ύστερα από μία βαθιά οικονομική κρίση δεκαετούς διάρκειας». Δήλωσε δε αισιόδοξος «ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, που προσφάτως έχει συνδεθεί με την εκλογή της νέας κυβέρνησης και του φιλόδοξου προγράμματος που έχει ανακοινώσει, θα πυροδοτήσει άλμα στις πάγιες επενδύσεις, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες». Οπως εξήγησε, «αυτές με τη σειρά τους θα δώσουν ώθηση στη ζήτηση για τραπεζικά δάνεια και άλλες τραπεζικές εργασίες».

Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, υποστήριξε πως η διοίκηση του ομίλου προσβλέπει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από άνω του 40% στο τέλος του 2018, σε περίπου 5% στο τέλος του 2022, χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων που θα έπληττε τους σημερινούς μετόχους. «Δηλαδή μόνο με την οργανική μας κερδοφορία και με τη χρήση έκδοσης ομολογιών χαμηλής εξασφάλισης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις νέες χορηγήσεις, ο Μυλωνάς είπε πως «στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να χρηματοδοτήσουμε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εξωστρεφείς κλάδους, στην ενέργεια και στις υποδομές, που σίγουρα θα ωθήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».