Πέντε νέα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με την επίσημη αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε δέκα. Από αυτούς τους ασθενείς, επτά έχουν πάρει εξιτήριο και τρεις παραμένουν για νοσηλεία σε νοσοκομεία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό για το έτος 2019 -και για την ακρίβεια από τον Ιούνιο που ξεκίνησε η καταγραφή των κρουσμάτων για φέτος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχειά του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 25/07/2019 (και ώρα 14.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα πέντε παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 5 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα.