Το καλοκαίρι περιλαμβάνει ατελείωτες ώρες παιχνιδιού, βόλτες, ξεγνοιασιά και πολλές βουτιές στη θάλασσα, όμως, δεδομένου ότι η ακτινοβολία του ήλιου εγκυμονεί κινδύνους ιδιαίτερα για τα παιδιά, που έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα, εκπαιδεύοντάς τα για το μέλλον, προκειμένου να προστατευτούν από ηλίαση, ηλιακά εγκαύματα κ.ο.κ. Έχουμε και λέμε:

Τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες φροντίστε το παιδί σας να παίζει στη σκιά και στην παραλία εφόσον σκοπεύετε να μείνετε εκεί έχετε πάντα μαζί σας μία μεγάλη ομπρέλα Σε αντίθετη περίπτωση το επίμαχο διάστημα αναζητείστε απόσκιο κάτω από δέντρα, μετακινηθείτε σε πιο δροσερό σημείο για το φαγητό σας ή επιστρέψετε για ξεκούραση στο δωμάτιό σας.

Στην παραλία έχετε πάντα μαζί σας ένα μπλουζάκι για τη θάλασσα κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμο, ώστε όταν βγει το βλαστάρι σας από το νερό και για όση ώρα παίζει με τα κουβαδάκια του στην άμμο κ.ο.κ., να του το φορέσετε προστατεύοντας το σώμα του από τον ήλιο.

Προμηθευτείτε για το παιδί σας ένα καπέλο, που θα καλύπτει και το πίσω μέρος του κεφαλιού, ώστε να προφυλάξτε τον σβέρκο που είναι ένα σημείο που εύκολα να αρπάζει.

Μην ξεχάσετε τα γυαλιά ηλίου, δεδομένου ότι τα μάτια των παιδιών είναι πολύ ευαίσθητα και έκθεση στον ήλιο για μια ημέρα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα. Βγείτε μαζί με το παιδί σας3 για να αγοράσετε γυαλιά και διαλέξτε αυτά που του αρέσουν περισσότερο αρκεί να είναι καλής ποιότητας και κυρίως να το προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Έτσι ή αλλιώς βάζετέ του αντηλιακό μισή ώρα πριν εκτεθεί στον ήλιο. Είτε βρίσκεστε στην πόλη είτε σε διακοπές, μάθετέ του πριν βγεί από το σπίτι και όχι μόνο όταν πηγαίνετε στη θάλασσα, ειδικά αν είναι ανοιχτόχρωμο, να βάζει πάντα αντηλιακό στο πρόσωπο (και στα αυτιά) και το σώμα. Εάν η χρήση του αντηλιακού γίνει συνήθεια το παιδί σας θα σας ευγνωμονεί για όλη τη μετέπειτα ζωή του. Καλά παιχνίδια στην άμμο και στη θάλασσα!