Το ηλιακό έγκαυμα δυστυχώς μικροί και μεγαλύτεροι το αντιλαμβανόμαστε στο τέλος της ημέρας όταν μετά από ατελείωτες ώρες στον ήλιο και παιχνίδια στην άμμο, θαλάσσια σπορ και κολύμπι, το δέρμα πάρει κοκκινωπό χρώμα. Δεδομένου ότι το δέρμα των παιδιών είναι πιο ευάλωτο, το βλαστάρι σας ενδέχεται να πονά και να αισθάνεται έντονη φαγούρα. Το ξεφλούδισμα θα αρχίσει περίπου μια βδομάδα μετά το έγκαυμα. Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το παιδί σας;

Για αρχή ενθαρρύνετε το παιδί να μην ξύνει το δέρμα του.

Κάντε στο παιδί ένα δροσερό μπάνιο και στεγνώστε το με την πετσέτα ταμποναριστά χωρίς να τρίψετε το δέρμα του.

Δώστε στο παιδί κάποιο παυσίπονο.

Τοποθετείστε στο δέρμα ενυδατικό γαλάκτωμα ή ενυδατικές κρέμες.

Φροντίστε ώστε να ενυδατωθεί σωστά πίνοντας αρκετά υγρά και καταναλώνοντας τροφές που λειτουργούν βοηθητικά για την κατάστασή του.

Αποφύγετε κρέμες, που προέρχονται από το πετρέλαιο, γιατί δεν αφήνουν τον ιδρώτα και τη θερμότητα να διαφύγουν από το δέρμα.

Κυρίως αποφύγετε νέα έκθεση στον ήλιο γιατί θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Εάν το έγκαυμα είναι έντονο και δημιουργηθούν φυσαλίδες τότε συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Το ίδιο να κάνετε εφόσον το παιδί νιώθει έντονη αδιαθεσία και τάση για εμετό.

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις έτσι και στο παιδικό έγκαυμα τη διαφορά κάνει η πρόληψη, οπότε φροντίστε για την αντηλιακή προστασία του παιδιού, με αντηλιακό, καπέλο, λευκά ρούχα, κολύμπι στις κατάλληλες ώρες κ.ο.κ., κυρίως μάθετέ το από νωρίς να θωρακίζει τον εαυτό του από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, δεδομένου ότι η επαναλαμβανόμενη ηλιακή έκθεση αυξάνει τους κινδύνους για την εκδήλωση ασθενειών στην ενήλική ζωή του.