Την οδύνη του για τον άδικο χαμό έξι ανθρώπων στη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος αγνοούμενος στη θάλασσα για τον οποίο το λιμενικό σώμα διεξάγει έρευνες. Όπως τόνισε, είναι παρούσες στο σημείο όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας της χώρας, είναι παρών ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να διαμορφώσουμε – τόνισε – μία συνολική εικόνα των συνεπειών της καταστροφής.

«Να εκφράσω την οδύνη μου για τον άδικο χαμό 6 ανθρώπων που ήταν επισκέπτες στην περιοχή. Μεταξύ αυτών χάθηκαν δύο παιδιά. Είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως «είμαστε εδώ για να προσδιορίσουμε τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση της κρίσης». Έκανε λόγο για πρωτοφανή παρουσία των υπηρεσιών της χώρας στο σημείο της τραγωδίας. «150 άτομα και 55 οχήματα ήταν διατεταγμένα τις τελευταίες ώρες καθώς και 40 μηχανήματα της περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι. Η δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες πολύ σημαντική».

Τόνισε ακόμη πως δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά μόνο πτώσεις δέντρων.

Καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους», ενώ «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απογράφει και καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και σε λίγο έρχονται συνεργεία για να καταγράψουν και να απογράψουν τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, όπου αυτές υπάρχουν».

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση της περιοχής, όπου καταγράφονται πολλά προβλήματα από τις πρώτες ώρες των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε: «ο ΔΕΔΔΗΕ έρχεται με δεκάδες υπαλλήλους, τεχνικούς προκειμένου, όπως μας διαβεβαίωσε, μέχρι το βράδυ σε ό,τι τον αφορά να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής. Ωστόσο, υφίσταται το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, με την υψηλή τάση, και αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και μέσα από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου πολύ γρήγορα ο διοικητής του ΑΔΜΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι να είναι εδώ, ώστε πολύ γρήγορα να αρθούν τα εμπόδια στον δρόμο και στη συνέχεια να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης που είναι αναγκαίο να επιδιορθωθεί προκειμένου να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο. Υπάρχει ένα ζήτημα ηλεκτροδότησης της περιοχής διότι φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης, που φιλοξενούν πάρα πολύ κόσμο και συνεπώς είναι ζήτημα βιωσιμότητας, οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Θ. Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς, ο διοικητής του Γ Σώματος Στρατού, καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού. Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.