Πυκνό μυστήριο τυλίγει την υπόθεση της εξαφάνισης της Αμερικανίδας βιολόγου Σουζάν Ίτον, της οποίας η σορός εντοπίστηκε μέσα σε σπηλιά στο Ξαμουδοχώρι του δήμου Πλατανιά.

Αστυνομικές αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή ενώ ειδικά ερευνητικά κλιμάκια του «εγκληματολογικού» που ήρθαν από την Αθήνα, φορώντας λευκές φόρμες ερευνούν και την τελευταία λεπτομέρεια προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο θάνατός της οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και σε αυτή την περίπτωση να συλλέξουν στοιχεία που πιθανόν να οδηγήσουν στον ή στους δράστες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση στην περιοχή καθώς και μεγάλη μυστικότητα γύρω από τις έρευνες, καθώς επισήμως οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν κάνει καμία δήλωση και καμία αναφορά για την υπόθεση μέχρι στιγμής.

Την ίδια ώρα το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς βρέθηκε η άτυχη Αμερικανίδα βιολόγος σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το σημείο που αρχικά χάθηκε, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης όπου παρακολουθούσε διεθνές επιστημονικό συνέδριο.

Στον τόπο που βρέθηκε έφτασαν και συγγενείς της βιολόγου για την αναγνώριση και ταυτοποίηση της νεκρής.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Η εξαφάνιση της 60χρονης βιολόγου του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ δηλώθηκε την Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά η  Σουζάν Ίτον είχε φτάσει στο Κολυμπάρι Χανίων για να συμμετάσχει σε συνέδριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία, όπου και εθεάθη για τελευταία φορά στις 2 Ιουλίου.

Η οικογένεια της Σουζάν πιστεύει ότι πήγε για τρέξιμο και δεν επέστρεψε ποτέ στο ξενοδοχείο της.

Ανταμοιβή για πληροφορίες είχε ανακοινώσει το Ινστιτούτο στο οποίο εργαζόταν

Μάλιστα οι δικοί της άνθρωποι είχαν δημιουργήσει μία σελίδα στο Facebook όπου καλούσαν όποιον γνώριζε ή είχε δει τη Σουζάν να επικοινωνήσει μαζί τους.

Η σελίδα ονομάζεται «Searching for Suzanne» (σ.σ. Αναζητώντας τη Σουζάν).

Σημειώνεται πως όλα τα προσωπικά αντικείμενα της 60χρονης -μεταξύ των οποίων το πορτοφόλι της, το κινητό της, το διαβατήριό της και μετρητά- βρέθηκαν μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της.

Το μόνο που έλειπε ήταν τα αθλητικά παπούτσια που φορούσε όταν πήγαινε για τρέξιμο.

«(…) Πιστεύουμε ότι η Σουζάν είτε ζεστάθηκε πολύ και αναζήτησε μια σκιά είτε έπεσε» γράφει η ανάρτηση της οικογένειάς της.

Η Ίτον ήταν μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος του Βρετανού επιστήμονα Τόνι Χάιμαν.

Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ ανέφερε πως  όλα όσα ακούγονται είναι θεωρίες και πως το μόνο που είναι δεδομένο είναι πως η Ίτον έδωσε το παρών στο συνέδριο το απόγευμα της Τρίτης.

Το Ινστιτούτο υποστήριζε επίσης πως το επικρατέστερο σενάριο είναι όντως η 60χρονη ενδεχομένως να πήγε και για μπάνιο λόγω ζέστης.

«Εκτός από κορυφαία επιστήμονας στο χώρο της, η Σουζάν ήταν επίσης και αθλήτρια, δρομέας και κατείχε μαύρη ζώνη στο Τάε κβον ντο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ είχε ανακοινώσει επίσης πως οι φίλοι της Ίτον πρόσφεραν το ποσό των 50.000 ευρώ ως ανταμοιβή για όποιον έχει πληροφορίες για την εξαφάνισή της.