Όση ένταση έλειψε και λείπει από την προεκλογική περίοδο μπορεί να βρει κανείς στην συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ.

Βροχή πέφτουν τα καρφιά και οι κατηγορίες μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Σίας Κοσιώνη -Αλέξη Παπαχελά. Ήδη από την αρχή το κλίμα ήταν τεταμένο με πρώτο θέμα συζήτησης την σειρά των εμπάργκο που επέβαλε η κυβέρνηση στον ΣΚΑΙ.

Τηλεοπτικές άδεις, παλιά και νέα διαπλοκή, στο μενού της συζήτησης που γίνεται με ιδιαίτερη ένταση.

Προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού με επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων και του σταθμού. Ομως η αθλιότητα του πρωθυπουργού αποκαλύφθηκε από τα ψέματα που είπε για την τραγωδία στο Μάτι. Και είτε λέει ψέματα και ήξερε τα πάντα για τους νεκρούς είτε όντως αγνοούσε τα πάντα, επομένως όφειλε να παραιτηθεί διότι είναι ανίκανος να διαχειριστεί ένα τέτοιο τραγικό γεγονός.

Διαβάστε τι είπε:

Για το Μάτι δήλωσε άγνοια

«Είδα το βίντεο για το Μάτι. Οχι μόνο θύμωσα όταν είδα το βίντεο αλλά το συναίσθημα ήταν συντριπτικό.

«Εγώ εκείνη την ημέρα βρισκόμουν σε μια διεθνή εκδήλωση για μια βράβευση. Κάποια στιγμή με ειδοποίησαν ότι η φωτιά στο Μάτι είναι ανεξέλεγκτη. Δεν με ειδοποίησαν για νεκρούς, δεν μου μίλησε κανένας για απώλειες» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας που ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε για τους νεκρούς όταν έφτασε στο κέντρο επιχειρήσεων. «Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και ότι πρέπει να γυρίσω γιατί η φωτιά είναι μεγάλη» είπε.

«Πέρασα από πάνω και είδα πράγματα μια εικόνα τραγική. Βρέθηκε σε μια διαδικασία, από το αεροπλάνο, βρέθηκα στο κέντρο επιχειρήσεων. Δεν είχα καν εικόνα αν αυτό βγαίνει αυτό σε ζωντανή σύνδεση» είπε για το θέμα στη συνέχεια.

«Το τελευταίο πράγμα που εκείνη την ώρα εμένα προσωπικά με ένοιαζε ήταν διαχείριση, με ενδιέφερε τι θα κάνουμε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Εκείνη την ώρα το μόνο που είχα ως φήμη ήταν ότι υπήρχε η πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους από αναθυμιάσεις» σχολίασε για τις πρώτες ώρες της καταστροφής, αλλά και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να γνωρίζει για τους νεκρούς.

«Αυτοί που ήταν στο τραπέζι ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας, πάγωσαν και δεν μας είπαν τίποτα. Οταν έφυγε η κάμερα μου είπαν, πρόεδρε υπάρχει πιθανότητα να είναι περισσότεροι οι νεκροί» εξιστόρησε για όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό που βαραίνει στην δική μου σκέψη, δεν είναι η προφανώς κακή επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν» είπε στη συνέχεια παραδεχόμενος πως η πραγματικότητα είχε υπερβεί εκείνον και το επιτελείο του. «Την επόμενη μέρα ζήτησε να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο. Ανέλαβα όλη την ευθύνη και ευθύνες που δεν μου αναλογούν, για την πολυετή ανεπάρκεια» πρόσθεσε.

Σύγκρουση

Στις παρατηρήσεις δημοσιογράφων ότι ο ΣΚΑΪ έχει σταθεί απέναντι και σε άλλους πρωθυπουργούς κριτικά, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Βρίσκομαι απέναντι σε δύο δημοσιογράφους που εκτιμώ. Υπήρξαν όμως και άλλοι οι οποίοι δημιούργησαν μια εικόνα που πλήττει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του σταθμού, που καταλαμβάνει μια δημόσια συχνότητα, υπερβήκατε τα όρια» είπε.

Εσπευσε δε να πει με δηκτικό ύφος: «Να ευχηθώ συγχαρητήρια στον κ.Παπαδημητρίου και τον κ.Μπογδάνο γιατί θάναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να εκφράζονται μέσα από τη ΝΔ». «Εν πάση περιπτώσει είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα».

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε μια πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μια».

Οταν η Σία Κοσιώνη του είπε ότι και δημοσιογράφοι κατέβηκαν υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κώστας Αρβανίτης και ο κ. Στούμπος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ήταν στη δημόσια τηλεόραση.

Οι δημοσιογράφοι του υπενθύμισαν την κριτική για «βοθροκάναλα» από υπουργούς της κυβέρνησής του όπως ο κ. Πολάκης. «Υπήρξαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ υπερβολές» παραδέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας για να προσθέσει:

«Κι εγώ υπήρξαν φορές που σκέφτηκα να κάνω ένα βήμα να εξομαλυνθεί αυτή η ένταση. Οχι ζητώντας σας να αλλάξετε γραμμή, αλλά ζητώντας μια στοιχειώδη δημοσιογραφική αντιμετώπιση. Δημόσια συχνότητα καταλαμβάνετε» είπε ο κ. Τσίπρας.

Περασμένα – ξεχασμένα

«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα. Μένει να δούμε αν με την παρουσία μου στον ΣΚΑΙ αποκαθίσταται η κανονικότητα», ανέφερε, μιλώντας ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξήγησε για την παρουσία του, στον τηλεοπτικό σταθμό, ότι διεκδικεί την προγραμματική αντιπαράθεση. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι θα προσέλθει σε αντιπαράθεση προγραμματική αλλά δεν τήρησε τον λόγο του», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ορισμένες φορές με πλήγμα στην αξιοπιστία, στο κύρος και στην αντικειμενικότητα, υπερβήκαμε τα όρια», επέμεινε πάντως ο πρωθυπουργός για την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τη διοίκηση του Σκάι μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του σταθμού με την οποία στοχοποιούσε την κυβέρνηση για το γεγονός.

Εν πάση περιπτώσει είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε μια πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μια».

Όταν οι  δημοσιογράφοι του υπενθύμισαν την κριτική για «βοθροκάναλα» από υπουργούς της κυβέρνησής του όπως ο κ. Πολάκης παραδέχθηκε πως «Υπήρξαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ υπερβολές».

«Να απολογηθώ όσο θέλετε, να κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά ζητήσατε ποτέ από τον κ. Καραμανλή να απολογηθεί για τα ελλείμματα που άφησε; Από τον κ. Παπανδρέου που έλεγε λεφτά υπάρχουν;»

Ο διάλογος και τι ξέχασε ο Τσίπρας

Τσίπρας: Το σημείο όμως που είπα ότι θέλω να αγιάσω και δεν με αφήνετε είναι όταν έγινε η επίθεση κατά του ΣΚΑΪ και σε μια ανακοίνωση που εκδώσατε, επικρίνατε την κυβέρνηση.

Κοσιώνη: Οταν ο κ. Καμμένος έλεγε να βάλουν βόμβες στο ΣΚΑΪ δεν το κατακρίνατε όμως…

Τσίπρας: Ο κ. Καμμένος είναι ο κ. Καμμένος

Παπαχελάς: Ηταν κυβερνητικός σας εταίρος

Τσίπρας: Δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή

Κοσιώνη: Εξω από το μέγαρο Μαξίμου την έκανε την δήλωση

Τσίπρας: Αν το είπε ήταν λάθος και όποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αν είπε κάτι τέτοιο είναι λάθος».

 Για το 2015

Πιεστικές ήταν οι ερωτήσεις για το καταστροφικό 2015 και το πρώτο εξάμηνο με τον κ. Τσίπρα να παραδέχεται ότι είχαν την αφέλεια να πιστέψουν ότι οι Ευρωπαίοι θα σέβονταν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού<

«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που υπογράμμισε ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος

Ιδίως για την 5η αξιολόγηση, είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν την ολοκλήρωσε, επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε. Θύμισε εξάλλου, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε καν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η επιλογή Βαρουφάκη «και την πλήρωσα» αλλά απέφυγε να πει αν την πλήρωσε και ο κόσμος.

Η ήττα

Δεν αισθάνομαι ότι μας μαύρισαν, κι άλλες φορές έχουμε χάσει. μετά από 4,5 χρόνια θα εκφρασθεί και η δυσαρέσκεια και η κόπωση του εκλογικού σώματος, αλλά πήραμε ένα 24%. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχαμε πάρει 26%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ποσοστό που τον κατατάσσει στα ισχυρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Υπήρξε βουβό κλίμα και δεν είχαμε εκτιμήσει τη μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ. Δεν μπορώ να «απέσχω» από το μήνυμα του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγούμε από τα μνημόνια.

Μήπως ο λαός σας χρεώνει ότι φέρατε ένα ακόμη μνημόνιο; Δημιουργήσατε πολύ μεγάλες προσδοκίες. Μοιάζει σα να θέλετε να ξεχάσετε γιατί περάσαμε αυτή την τετραετία τόσο δύσκολα;

-Ζητήσατε από τον κ.Καραμανλή να απολογηθεί; Από τον κ.Σαμαρά;  Εγώ να απολογηθώ όσο θέλετε.

-Εμείς ζητήσαμε, αλλά δεν μας παρακολουθείτε

-Δεν σας παρακολουθώ πολύ. Λειτουργείτε σα να ξεκίνησαν όλα το 2015. Το 2009 ήρθε ο κ.Παπανδρέου και είπε λεφτά υπάρχουν και είχαμε έλλειμμα 15%, ο κ.Σαμαράς μας άφησε με 28% ανεργία.  Αναγκασθήκαμε να πάμε σε συμβιβασμό και πήγα αμέσως σε εκλογές. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε με ένταση. Θέλω να μιλήσω από καρδιάς. Οι επιλογές που έκανα ήταν πολύ δύσκολες.

Για διαφθορά και Novartis

Ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε για τον Ρασπούτιν και τον κ. Παπαγγελόπουλου και είπε ότι πολιτικό χρήμα προς στιγμήν δεν έχει βρεθεί, θυμίζοντας την υπόθεση Τσοχατζόπουλου που κάποιοι δεν πίστευαν ότι υπάρχει σκάνδαλο.

Γιατί βγάλατε στα μανταλάκια 10 πολιτικά πρόσωπα, ρωτήθηκε από τον Αλέξη Παπαχελά για να πει ότι «δεν βγάλαμε κανέναν στα μανταλάκια, υπήρχε μια δικογραφία που ήρθε στη Βουλή». «Πρέπει να ζητάτε να απολογηθούν και οι άλλοι υπουργοί να απολογηθούν για τη Novartis. Δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν να κάνουν μηνύσεις όπως ο κ. Σαμαράς και ο κ. Λοβέρδος.

«Η υπόθεση αυτή είναι καραμπινάτο σκάνδαλο. Και είναι τεράστιας πολιτικής σημασίας θέμα», είπε.

Για το Ελληνικό

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι δεν προχώρησε η επένδυση του Ελληνικού. «Μέσα σε τέσσερα χρόνια προχωρήσαμε το έργο του ελληνικού στο 90%. Παραλάβαμε οικόπεδο. Τους επόμενους μήνες θα είχε ξεκινήσει η παράδοση των μετοχών» είπε.

Για τους φόρους

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη φορολογία. «Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. «Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.

«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις. Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία», είπε.

Για τη μεσαία τάξη

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη μεσαία τάξη λέγοντας πως ‘θέλω να το πω επειδή είναι άδικο να λέτε ότι εγώ είχα ταξική επιλογή να χτυπήσω τη μεσαία τάξη. Δεν την είχαμε. Δεν είμαι στην κορυφή του Ολύμπου, ξέρω τους πρόποδες. Γεννήθηκα και ζω σε γειτονιά της Αθήνας. Εγώ, κυρία Κοσιώνη, δεν ανέχομαι τα σαλόνια που χτίστηκαν με θαλασσοδάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να μην βιάζονται όσοι έχουν ράψει κοστούμια»

Ερωτηθείς από τον Αλέξη Παπαχελά για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα «επιστρέψει στο 3%» και στην λογική του «go back madame Merkel» ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην αντιπολίτευση ούτε θα γυρίσει στο 3%. Να μην βιάζονται όσοι έχουν ράψει κοστούμια. Εύχομαι να κρίνετε και τους υπόλοιπους με το ίδιο σθένος. Δεν έχω προετοιμαστεί να είμαι στην σντιπολίτευση αλλά για να δώσω μάχη να κερδίσω. Ο λαός θα επιλέξει σε μια κρίσιμη μάχη», υπογράμμισε.

«Δεν ανέχομαι τα σαλόνια που χτίστηκαν με θαλασσοδάνεια», τόνισε.

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη – Δεν υπογράφει ο Παυλόπουλος

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι κινήθηκε εντός του πνεύματος του Συντάγματος και του νόμου και ξεκίνησε πριν ολοκληρωθεί η θητεία τους με σκοπό να γίνουν οι αλλαγές τον Μάιο. Πρόσθεσε μάλιστα το επιχείρημα ότι «δεν προκηρύχθηκαν εκλογές, προανήγγειλα ότι θα πάω στον ΠτΔ να ζητήσω την διάλυση της Βουλής». Ερωτηθείς γιατί δεν «πάγωσε» τις αλλαγές είπε πως ήταν υποχρεωμένος από το Σύνταγμα.

Για την στάση Παυλόπουλου, αποκάλυψε ότι διαφωνεί και δεν θα υπογράψει. «Ο ΠτΔ μέχρι σήμερα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του. Κουβεντιάσαμε το θέμα αυτό μου είπε ότι ως εγγυητής του Πολιτεύματος, μου είπε ότι θεωρεί να ανακοινώσει την απόφασή του γιατί δεν θέλει να μπει η Δικαιοσύνη στην διελκυστίνδα της αντιπαράθεσης την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές».

Αιχμή για Κοσιώνη

Αφησε αιχμές για τη συγγενική σχέση της κ. Κοσιώνη με τον Παύλο Μπακογιάννη, γιο του Παύλου Μπακογιάννη που δολοφονήθηκε από τη «17Ν», μιλώντας για τον Ποινικό Κώδικα.

Επιτέθηκε στους δημοσιογράφους λέγοντας πως με σκοπιμότητα αναδεικνύουν το θέμα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. «Αναπαράγετε μια ψευδή εντύπωση, κ. Κοσιώνη, ένα fake news, να βγει έξω ο Κουφοντίνας ή ο Γιωτόπουλος» είπε προσθέτοντας πως ο Ποινικός Κώδικας δεν φτιάχτηκε στο Μαξίμου αλλά φτιάχτηκε από έγκριτους νομικούς που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι. Έφτιαξαν ένα σχέδιο όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν είπατε τίποτα επί 6 μήνες που ήταν σε διαβούλευση, αλλά τώρα 4 μέρες πριν τις εκλογές.

Για το Μάτι δήλωσε άγνοια

«Είδα το βίντεο για το Μάτι. Οχι μόνο θύμωσα όταν είδα το βίντεο αλλά το συναίσθημα ήταν συντριπτικό.

«Εγώ εκείνη την ημέρα βρισκόμουν σε μια διεθνή εκδήλωση για μια βράβευση. Κάποια στιγμή με ειδοποίησαν ότι η φωτιά στο Μάτι είναι ανεξέλεγκτη. Δεν με ειδοποίησαν για νεκρούς, δεν μου μίλησε κανένας για απώλειες» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας που ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε για τους νεκρούς όταν έφτασε στο κέντρο επιχειρήσεων. «Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και ότι πρέπει να γυρίσω γιατί η φωτιά είναι μεγάλη» είπε.

«Πέρασα από πάνω και είδα πράγματα μια εικόνα τραγική. Βρέθηκε σε μια διαδικασία, από το αεροπλάνο, βρέθηκα στο κέντρο επιχειρήσεων. Δεν είχα καν εικόνα αν αυτό βγαίνει αυτό σε ζωντανή σύνδεση» είπε για το θέμα στη συνέχεια.

«Το τελευταίο πράγμα που εκείνη την ώρα εμένα προσωπικά με ένοιαζε ήταν διαχείριση, με ενδιέφερε τι θα κάνουμε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Εκείνη την ώρα το μόνο που είχα ως φήμη ήταν ότι υπήρχε η πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους από αναθυμιάσεις» σχολίασε για τις πρώτες ώρες της καταστροφής, αλλά και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να γνωρίζει για τους νεκρούς.

«Αυτοί που ήταν στο τραπέζι ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας, πάγωσαν και δεν μας είπαν τίποτα. Οταν έφυγε η κάμερα μου είπαν, πρόεδρε υπάρχει πιθανότητα να είναι περισσότεροι οι νεκροί» εξιστόρησε για όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό που βαραίνει στην δική μου σκέψη, δεν είναι η προφανώς κακή επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν» είπε στη συνέχεια παραδεχόμενος πως η πραγματικότητα είχε υπερβεί εκείνον και το επιτελείο του. «Την επόμενη μέρα ζήτησε να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο. Ανέλαβα όλη την ευθύνη και ευθύνες που δεν μου αναλογούν, για την πολυετή ανεπάρκεια» πρόσθεσε.

Για το σκάφος Παναγόπουλου

Ερωτώμενος από τον κ. Παπαχελά για το ότι πήγε στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου μετά το Μάτι κι ότι αυτό είναι κακή εικόνα.

«Η ΝΔ θέλησε να δημιουργήσει εντυπώσεις. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Δεν ήταν μυστικές διακοπές. Είτε βρισκόμουν σε ένα σπίτι είτε σε ένα σκάφος μιας συνεργάτιδος ήταν το ίδιο πράγμα. Κάποιοι υπέκλεψαν φωτογραφίες της ιδιωτικής μου ζωής για να δημιουργήσουν ένα προεκλογικό γεγονός. Αυτό είναι αθλιότητα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο διάλογος:

Παπαχελάς: «Δεν θυμώνετε με τον εαυτό σας δεν υπάρχει ένας άνθρωπος δίπλα σας να σας πει ότι είναι κάτι πάρα πολύ άσχημο για έναν πρωθυπουργό;

Τσίπρας: Ποιο ακριβώς;

Παπαχελάς: Το ότι πήγατε στο σκάφος μιας συμβούλου σας

Τσίπρας: Πάντως δεν πήγα στο σκάφος του κ. Αλαφούζου

Παπαχελάς: Οχι προφανώς, ούτε στη βάρκα του κ. Καρανίκα

Τσίπρας: Λυπάμαι που φέρνετε αυτό το θέμα με αυτόν τον τρόπο

Ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητά του, έχει δικαίωμα να κάνει ένα σαββατοκύριακο με τα παιδιά του όταν του λέει ένας συνεργάτης του σου προσφέρω αυτή την δυνατότητα. Κάποιοι υπέκλεψαν τις φωτογραφίες της προσωπικής μου ζωής και τις πούλησαν έναντι αντιτίμου προφανώς για να δημιουργήσουν ένα προεκλογικό γεγονός.

Παπαχελάς: Δεν ήταν λάθος μήνυμα;

Τσίπρας Ο ελληνικός λαός ξέρει αν η ζωή μου είναι μέσα στην πολυτέλεια, μέσα στη χλιδή, αν έχω βγάλει χρήματα από την πολιτικ και ξέρει και άλλες οικογένειες που δεν έχουν δουλέψει και έχουν αμύθητη περιουσία», είπε μιλώντας ξανά για την οικογένεια Μητσοτάκη.

Για τον Παύλο Πολάκη

Για άλλη μια φορά δικαιολόγησε την άθλια συμπεριφορά του κ. Πολάκη λέγοντας ότι έχει κάνει σπουδαίο έργο στην Υγεία και τον αδικεί ότι έχει κάνει κάποια ανάρτηση. «Ο Πολάκης και ο Ξανθός έστησαν στα πόδια του το δημόσιο σύστημα υγείας, ανέσυραν στην επιφάνεια δύσοσμες υποθέσεις. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο του Πολάκη. Του έχω πει ότι ο τρόπος που επικοινωνιακά χειρίστηκε διάφορα θέματα είναι κάποιες φορές λάθος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πετσίτης: Ηθελε να πουλήσει γνωριμίες

H υπόθεση Πετσίτη είχε επίσης ενδιαφέρουσα απάντηση: «Είμαι πολύ περήφανος γιατί σε αυτή την κυβέρνηση ούτε ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι έβαλε το χέρι στο μέλι. Η υπόθεση Πετσίτη αφορά έναν άνθρωπο που δεν είχε ούτε καν τη θέση συμβούλου, αλλά βρέθηκε επί της προσκολλήσεως. Στο Μαξίμου μπορεί να μπει… ο οποιοσδήποτε» είπε και πρόσθεσε: «Είναι μια θλιβερή υπόθεση σε ότι αφορά τον άνθρωπο αυτό. Προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός ότι ήταν οδηγός για να «πουλήσει» τις γνωριμίες του. Αν το μόνο που έχουν καταφέρει να βρουν είναι ο κ. Πετσίτης είμαι πολύ ευτυχής».

Για τους ανθρώπους που πούλησε

Ερωτώμενος για το αν άδειασε Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκη, Καμμένο, Καραμανλή είπε:

«Ούτε έναν δεν άδειασα. Με τον Καραμανλή είναι μια άλλη ιστορία. Ήταν και είναι πολιτικός αντίπαλος, άλλο αν υπάρχει μια ευπρέπεια. Δεν διέρρηξα ποτέ σχέσεις με συμμάχους ή συντρόφους με δική μου ευθύνη. Πολλές φορές ανέχτηκα περισσότερο από όσο πρέπει. Μιλήσατε για τον Βαρουφάκη, για τον Λαφαζάνη και την Κωνσταντοπούλου. Αν μπορώ να κριθώ για κάτι είναι γιατί δεν τους είπα πιο νωρίς ότι έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Για τον κ. Καμμένο, η συνεργασία έγινε για να μπορέσει η κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της για να διαπραγματευθεί και να διεκδικήσει.

Ήταν αποτέλεσμα όχι μιας κανονικότητας. Το μνημόνιο έφερε μαζί τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Καρατζαφέρη. Διάλεξα αυτόν που ήμουν σίγουρος ότι δεν θα έβγαινε να πει βάστα γερά Γερούν. Τότε ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος. Όταν φτάσαμε στο Μακεδονικό και συνέπεσε με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έκλεισε και τυπικά αυτός ο κύκλος. Μιας συνεργασίας που είχε αρχή μέση και τέλος. Δεν τον έριξα από το σκάφος, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος».

Για την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά είπε: «Δεν τον θυσίασα, παραιτήθηκε. Πιστεύω ότι έπρεπε να αντέξει και να παραμείνει. Σε αυτή τη θητεία έχω δύο πολιτικά τέκνα με επώδυνους τοκετούς: την έξοδο από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Υπήρχε πατριδοκαπηλία στο Μακεδονικό»

«Υπήρξε πατριδοκαπηλία. Διχάστηκε η Ελλάδα. Γιατί δεν λέγατε τόσο καιρό ότι υπήρχαν οι επιστολές από το 2005 με τις αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας; Όταν ήρθαμε εμείς και ολοκληρώσαμε μια διαδικασία δύσκολη που αναγκάσαμε τους γείτονές μας να προχωρήσουν σε συνταγματική αλλαγή, δεχθήκαμε επίθεση. Το βέτο είναι άλλη ιστορία και δεν μπήκε ποτέ.

Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή αλλά τη Νέα Δημοκρατία που είχε υιοθετήσει τη γραμμή Σαμαρά και έβγαινε και έλεγε ότι η Μακεδονία είναι μία. Στήθηκε μια εθνική σκευωρία για να περάσει η αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία κατώτερη όταν εκείνοι είχαν πιο χαμηλά τον πήχη. Και είχαμε την βοήθεια του Προκόπη Παυλόπουλου για να τους πιέσουμε σε συνταγματική αναθεώρηση».

Δείτε όλη τη συνέντευξη