Το 1971, στο Epinay-sur-Seine (Επινέ), ένα εργατικό προάστιο στα βόρεια του Παρισιού, έγινε το ιστορικό συνέδριο των γάλλων Σοσιαλιστών που αποτελεί σταθμό για τη σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη. Εκεί ο Φρανσουά Μιτεράν, που δεν είχε ούτε κάρτα μέλους, εξελέγη πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και άρχισε η άνοδος στην εξουσία. Καθ’ υπερβολή στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για συνέδριο στα πρότυπα του Επινέ, καθώς άλλες οι εποχές, άλλα τα προτάγματα και βέβαια διαφορετικές οι αφετηρίες.

Ομως το συνέδριο του Επινέ αποτελεί τον «οδηγό» για την ύψιστη κομματική διαδικασία, μέσω της οποίας θα ιδρυθεί το νέο κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα και θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση προβάλλεται ως μονόδρομος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποτελεί το στοίχημα της επόμενης μέρας, μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής και την επιστροφή στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Οπως αναφέρουν κομματικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό, η διαδικασία ανασυγκρότησης – μετά την αναγκαία ενδοσκόπηση, ιδίως έπειτα από μια βαριά εκλογική ήττα – εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα του φθινοπώρου.

Ο Τσίπρας, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, φέρεται αποφασισμένος – έχοντας και μια ΚΟ που θα είναι κατά πλειοψηφία προεδρική – να προχωρήσει. Και αυτό διότι θεωρεί ότι τόσο το ποσοστό των ευρωεκλογών όσο και αυτό των προσεχών βουλευτικών εκλογών τον καθιστούν κυρίαρχο πόλο στο πολιτικό σύστημα και του δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσει και να εκπροσωπήσει τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο και, όπως έχει πει, την προοδευτική παράταξη. Προφανώς δεν μιλά για νέο ΠΑΣΟΚ, αλλά ουσιαστικά το νέο κόμμα θα αποτελεί μια νέα εκδοχή του ΠΑΣΟΚ στα πρώτα του βήματα.

-Γιατί είναι αναγκαία συνθήκη η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ;

-Τι υποστήριζαν πριν από περίπου δύο μήνες αρκετοί προεδρικοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ;

-Πώς ενισχύονται από τον πρωθυπουργό τα σενάρια για την επόμενη μέρα;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Δευτέρας

Η μεγάλη ήττα φέρνει νέο κόμμα