Ψυχρολουσία σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους προκάλεσε το προεκλογικό επίδομα – φιλοδώρημα που έσπευσε η κυβέρνηση να καταβάλει στους λογαριασμούς τους την προηγούμενη Παρασκευή ανοίγοντας τον χορό των προεκλογικών πληρωμών που αναμένεται κορυφωθεί από αύριο και τις επόμενης ημέρες ενόψει της ευρωκάλπης της Κυριακής.

Οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες και η παγωμάρα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους όταν έπειτα από αρκετή αναμονή στις ουρές που σχηματίστηκαν στα ATM – αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταβολής του επιδόματος – διαπίστωναν έκπληκτοι ότι πρόκειται για ένα φιλοδώρημα και επ’ ουδενί για «13η σύνταξη» όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Οχι μόνο τα ποσά ήταν κουτσουρεμένα, αλλά είχαν παρακρατηθεί οι φόροι και οι εισφορές με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να τρίβουν τα μάτια τους.

Την ίδια στιγμή, χθες ο Αλέξης Τσίπρας, φανερά εκνευρισμένος σε ερώτηση που του έγινε γιατί πήραν λιγότερα από αυτά που περίμεναν απάντησε: «λιγότερα από τι; Από εκεί που δεν έπαιρναν καθόλου; Έχουν μια επιλογή να ψηφίσουν τον Μητσοτάκη που δεν έπαιρναν καθόλου. Η 13η σύνταξη όπως την καθιερώσαμε πρόκειται για ένα ποσό που ισοδυναμεί με το δώρο Πάσχα το μισό δηλαδή που έπαιρναν πριν τις περικοπές».

Παρακρατήσεις

Τα ποσά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μεικτές αποδοχές, οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6%.Ο φόρος ποικίλλει ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα για το ίδιο μεικτό ποσό το καθαρό να διαφέρει. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος με ανάρτησή του στο Τwitter υποστήριξε ότι: «Δεν είναι επίδομα, όπως λέει η αντιπολίτευση. Είναι η 13η σύνταξη και για τον λόγο αυτό ισχύουν οι προβλεπόμενες παρακρατήσεις φόρου (για όσους συνταξιούχους ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο) και ασθενείας που γίνονται σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις». Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος αναφέρει ότι ουδέποτε στο παρελθόν η 13η σύνταξη είχε παρακράτηση εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ. Η μισή 13η σύνταξη καταβλήθηκε από την Παρασκευή στους συνταξιούχους οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η παροχή ήταν «κουτσουρεμένη». Κι αυτό γιατί παρακρατήθηκε 6% εισφορά υγείας, ενώ για όσους συνταξιούχους ξεπερνάνε το αφορολόγητο όριο, δηλαδή οι συντάξεις τους συνολικά είναι πάνω από 720 ευρώ τον μήνα, «πέφτει» και κράτηση φόρου 22%.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια λίγο πριν από την εκταμίευση της σχετικής παροχής, προβλέπεται πως το συνολικό κόστος της για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 971 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μόλις τα 826 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν στις τσέπες των συνταξιούχων. Τα υπόλοιπα 145 εκατ. ευρώ θα επιστρέψουν ως κρατήσεις αφενός στην Εφορία, δηλαδή απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και αφετέρου στον ΕΟΠΥΥ. Πιο συγκεκριμένα, 90 εκατ. ευρώ θα πάνε στο ΓΛΚ μέσω φορολογικών κρατήσεων. Επιπλέον, 55 εκατ. ευρώ προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ μέσω της εισφοράς 6% η οποία θα επιβληθεί στη λεγόμενη 13η σύνταξη.

Τονίζεται ότι από σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου, η 13η σύνταξη καταβάλλεται και στα γκισέ των τραπεζών. Βάση υπολογισμού για όλους είναι η μεικτή κύρια σύνταξη ή το άθροισμα μεικτών κύριων συντάξεων. Εως τα 500 ευρώ όλοι θα λάβουν μια ολόκληρη σύνταξη, από τα 500 έως τα 600 ευρώ θα λάβουν το 70%, από τα 600 έως τα 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% και όσοι εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% χωρίς πλαφόν.

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ τονίζει πως «το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος – εκτός από αυξήσεις – 13η και 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους» προσθέτοντας πως «την επόμενη μέρα, δυστυχώς, οι συνταξιούχοι βρέθηκαν μπροστά σε ουρές στα ΑΤΜ κλειστών τραπεζών χάνοντας την αξιοπρέπειά τους!». Σύμφωνα με τον Βρούτση «σήμερα, 4½ χρόνια μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού επέβαλε αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις, επιχειρεί να εξαπατήσει εκ νέου τους συνταξιούχους με το ίδιο ακριβώς κόλπο. Υποσχέθηκε στα λόγια 13η σύνταξη, αλλά οι συνταξιούχοι, παραμονή εκλογών, εισπράττουν από τα ΑΤΜ ένα κουτσουρεμένο προεκλογικό επίδομα. Την απάντηση στη διπλή αυτή εξαπάτηση και προσβολή της νοημοσύνης των συνταξιούχων, αυτή τη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την εισπράξει στην κάλπη!» καταλήγει στη δήλωσή του ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.

Μπαράζ πληρωμών

Το προεκλογικό μπαράζ πληρωμών σε συντάξεις και επιδόματα θα κλιμακωθεί αυτήν την εβδομάδα με την καταβολή ακόμη και των συντάξεων του Ιουνίου νωρίτερα από την κανονική προθεσμία σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει το μάτι στους συνταξιούχους από τους οποίους αφαίρεσε 10 δισ. ευρώ με τις 22 περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου. Ετσι:

1. Οι συντάξεις Ιουνίου θα καταβληθούν νωρίτερα, στο παρά πέντε των εκλογών. Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την πληρωμή των συνταξιούχων που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο στις 24 Μαΐου 2019, ημέρα Παρασκευή. Οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) θα καταβληθούν στις 28 Μαΐου 2019, ημέρα Τρίτη. Επίσης την ερχόµενη Παρασκευή 24 Μαΐου καταβάλλεται και το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης σε 255.603 δικαιούχους (αφορά περισσότερα από 475.000 άτοµα), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2019 (συνολικό ποσό 52,2 εκατ. ευρώ). Εντός της ερχόµενης εβδοµάδας αναµένεται να καταβληθεί και το επίδοµα στέγασης σε περισσότερους από 200.000 δικαιούχους. Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, θα εξοφληθούν όσοι υπέβαλαν αίτηση έως τις 30 Απριλίου. Πρόκειται για την τελευταία πληρωµή µε αναδροµικά ποσά.

2. Την Παρασκευή 24 Μαΐου θα καταβληθούν η στεγαστική συνδροµή και το επίδοµα οµογενών – προνοιακά επιδόµατα που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018.

3. Στις 22 Μαΐου αναμένεται και η δεύτερη πληρωμή του επιδόματος ενοικίου, εφόσον οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου.