Για την κατάντια που επικρατεί στον ελληνικό αθλητισμό μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ρ/σ Sport 24, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είναι αδιανόητο να υπάρχουν 1000 θεατές και 3000 αστυνομικοί σε τελικό κυπέλλου.

«Αυτό που γίνεται σήμερα με ευθύνη πολλών, είναι ότι υποβαθμίζεται το προϊόν ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι» είπε και ζήτησε να υπάρξει μια ευρύτερη συζήτηση για το πώς θα αναβαθμιστεί το προϊόν ποδόσφαιρο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το αγγλικό πρωτάθλημα με την ενίσχυση των μικρότερων ομάδων.

«Στο ποδόσφαιρο έχουμε τελικούς που γίνονται χωρίς φιλάθλους και το μπάσκετ πάει κατά διαόλου. Δεν μπορεί να μην υπάρχει καμία κυβερνητική ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως και στον αθλητισμό θα έχουμε brain drain. Αναφέρθηκε, επίσης, και στις υποδομές που υπάρχουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίες ρημάζουν, τονίζοντας πως έχει ιδέες για το πώς μπορεί να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ, ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του γι’ αυτό που συμβαίνει. «Δεν έχω προφανή λύση» είπε και έκανε λόγο για «προσωπική βεντέτα. Πάντα υπήρχε ένταση μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά ποτέ έτσι» είπε, επισημαίνοντας πως μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να διακριθούν και άλλες ομάδες.

Ευρύτερο το πρόβλημα ανοχής στη βία

Μιλώντας για τη βία, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε το γεγονός ότι άλλες χώρες έχουν καταφέρει να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο, ενώ έκανε λόγο για ένα ευρύτερο πρόβλημα ανοχής στη βία στη χώρα.

«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε χιλιάδες αστυνομικούς, αντί να είναι στο δρόμο, να φυλάνε τα γήπεδα. Το ζήτημα της βίας είναι το πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε, αλλά θέλω την επόμενη μέρα να κάνουμε μια συζήτηση με όλους τους παράγοντες, το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό» τόνισε, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τις πρόσφατες αλλαγές που ανακοινώθηκαν. «Δεν μπορείς να αλλάζεις τους κανόνες εκ των υστέρων, η αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει από την αρχή, δίκαιο έχουν στα Γιάννενα και φωνάζουν» συμπλήρωσε.

«Οι υποδομές είναι σημαντικές και θα πρέπει να στηρίξουμε τις ομάδες» σημείωσε, φέρνοντας ως παραδείγματα τα γήπεδα του ΠΑΟ και του ΠΑΟΚ, αλλά και το γήπεδο μπάσκετ της ΑΕΚ.

Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά θα έπρεπε να διαχειρίζονται κεντρικά, ενώ δήλωσε φανατικός του VAR. «Θα ήθελα να δώσω κίνητρα να έχουμε περισσότερους νέους παίκτες, ο νέος ποδοσφαιριστής που θα πάρεις από την ακαδημία δεν σου στοιχίζει τίποτα και μπορείς να τον πουλήσεις να βγάλεις λεφτά» ανέφερε.

Τρόπος ζωής ο αθλητισμός

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως ασχολείται με τον αθλητισμό και ως μέσο εκτόνωσης από την πίεση της ημέρας, ενώ παρακολουθεί πολύ συχνά και τις αθλητικές μεταδόσεις στην τηλεόραση. «Φυσιολογικοί άνθρωποι είμαστε, στον ελάχιστο χρόνο μας κάνουμε τα πράγματα που αγαπάμε, επειδή μας αρέσουν. Για εμένα, ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής» είπε, τονίζοντας πως στόχος του είναι να στηρίξει τον μαζικό αθλητισμό που ήδη αναπτύσσεται στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε θαυμαστής του Στέφανου Τσιτσιπά, του Αντετοκούμπο, αλλά και του ΝΒΑ, επισημαίνοντας το καλό κλίμα που επικρατεί στα εκεί γήπεδα, αλλά και θαυμαστής του Μισέλ Πατίνι όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Ο Τσιτσιπάς και ο Γιάννης δεν έχουν αλαζονεία, δεν έχουν έπαρση, είπε.

«Δεν είναι μόνο ο Τσιτσιπάς στο τένις, αλλά και η Σάκαρη. Δεν το φανταζόμουν ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη επιτυχία, αλλά είναι στο χέρι μας να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Γιατί να μην φτιάξουμε ακαδημίες τένις εδώ; Έχουμε τέλειο καιρο, ιδανικές συνθήκες. Έχουμε φοβερές υποδομές στο Ολυμπιακό Στάδιο, τις ολυμπιακές υποδομές» υπογράμμισε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι επιτυχίες του Τσιτσιπά και της Σάκαρη θα δώσουν μεγάλη δυναμική στο τέννις στην Ελλάδα. Πάντως, τα ινδάλματά του στον χώρο του αθλητισμού, από το παρελθόν, ειπε πως είναι ο Νίκος Γκάλης και ο Μάικλ Τζόρνταν.

«Στην Αγγλία είμαι Λίβερπουλ, η προτίμησή μου για το τσάμπιονς λίγκ είναι ξεκάθαρη. Μεταξύ Τότεναμ και Λίβερπουλ επιλέγω Λίβερπουλ» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση.

Κόμμα με βαθύ «πάγκο» η ΝΔ

Αναφερόμενος στις εντάσεις στη Βουλή και στη διαπίστωση ότι πολλές φορές γίνεται «γήπεδο», ο κ. Μητσοτάκης είπε πως πρέπει να υπάρχει μια αντιπαράθεση, χωρίς υψηλούς τόνους. «Μπορεί όμως να δώσει την εντύπωση μιας κοκορομαχίας και όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να συζητάμε πολιτικά. Δεν πρέπει η Βουλή να γίνεται με την κακή έννοια «γήπεδο»» δήλωσε.

«Η πολιτική είναι αντιπαράθεση, χθες είχαμε μια μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα που μου θύμισε παλιές εποχές, είναι καλύτερα ο κόσμος να συμμετέχει από το να κάθεται στον καναπέ» σημείωσε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως στις εκλογές θα υπάρχει μαζική συμμετοχή των πολιτών.

Χαρακτηρίζοντας τις ευρωεκλογές ως το πρώτο ημίχρονο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως μία νίκη της ΝΔ θα έπρεπε να ισοδυναμεί με παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές. «Αλλά αν δεν γίνει αυτό, η μπάλα χαμηλά. Κερδίζεις με ένα σκορ με καθαρή νίκη και έχεις τη ρεβάνς. Η μεγάλη νίκη θα μας ικανοποιήσει, αλλά από εκεί και πέρα θα κάνουμε τη δουλειά μας να πείσουμε τους πολίτες για τις εθνικές εκλογές. Η ομάδα θα πάει καλά» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ο πρόεδρος ενός κόμματος είναι παίκτης-προπονητής. «Στη ΝΔ έχουμε βαθύ πάγκο. Αν δείτε το ευρωψηφοδέλτιο, οι πολίτες θα έχουν πολλές επιλογές» υποστήριξε, επισημαίνοντας πως είναι πάντα υπέρ της λογικής του να δίνεις ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. «Το rotation σημαίνει: δίνω ευκαιρίες σε κάποιους από τον πάγκο» υπογράμμισε.

Εν όψει των επερχόμενων εκλογών ο κ. Μητσοτάκης είπε: «στον καχύποπτο λέω: δώσε μου την ευκαιρία να δοκιμαστώ και την επόμενη φορά να με κρίνεις πιο αυστηρά. Έχω πολύ ξεκάθαρο σχέδιο για τη χώρα, για όλους τους Έλληνες. Θα είμαι εδώ για όλους και για αυτούς που δεν θα με ψηφίσουν. Αυτοί οι διχασμοί ειναι που μας έχουν πάει πίσω. Αξίζουμε καλύτερα» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.