«Αν ήταν στο Μαρόκο, στη Σαουδική Αραβία ή στο Ντουμπάι, θα ήταν κατανοητό. Αν έμπαινα σε ένα τζαμί στο Ιράν, θα ήμουν προετοιμασμένη. Ομως είναι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να μας λένε ότι για την είσοδο στην Ακρόπολη υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας». Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η Λέιλα Πίνταγες, διάσημη σχεδιάστρια μόδας στο Βερολίνο, εκφράζει την οργή της: είναι μια από τις γερμανίδες τουρίστριες που την περασμένη εβδομάδα δεν κατάφεραν να μπουν στην Ακρόπολη επειδή ήταν ντυμένες… αρχαίες Ελληνίδες.

Ηταν την περασμένη Παρασκευή όταν η ίδια μαζί με άλλες 13 κοπέλες έφταναν στην Αθήνα για να γιορτάσουν τον επικείμενο γάμο μιας φίλης τους. «Παντρεύομαι στις 22 Ιουνίου» λέει η Ντεζιρέ Κένινγκ, για χάρη της οποίας οργανώθηκε η επίσκεψη στην Αθήνα. «Επειδή οι φίλες μου ξέρουν ότι είμαι μεγάλη φαν της Ελλάδας, οργάνωσαν για μένα ένα ταξίδι – μπάτσελορ στην Αθήνα. Μείναμε για δύο νύχτες στην πόλη και περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία να δούμε την Ακρόπολη καθώς, όπως σας είπα, λατρεύω την Ελλάδα. Κάποιες από εμάς είχαμε ξαναέρθει, όμως για τις περισσότερες ήταν η πρώτη φορά» διηγείται στα «ΝΕΑ» η 35χρονη Ντεζιρέ.

«Είχαμε συνεννοηθεί με μια ελληνίδα φωτογράφο να μας συνοδεύσει στην Ακρόπολη για να βγάλει μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψή μας ως ανάμνηση για τον γάμο της Ντεζιρέ. Είχαμε ντυθεί όλες αρχαίες Ελληνίδες. Είμαι επαγγελματίας σχεδιάστρια και ετοίμασα τα ρούχα με μεγάλη φροντίδα» εξηγεί η Λέιλα, η οποία παρουσιάζει τη δουλειά της σε κάποιες από τις μεγαλύτερες πασαρέλες της Ευρώπης. «Στον δρόμο για τον αρχαιολογικό χώρο ήταν σαν πάρτι. Ολος ο κόσμος μας μιλούσε, μας έβγαζαν φωτογραφίες, έδινε συγχαρητήρια στη νύφη» συμπληρώνει.

Η μεγάλη έκπληξη

Οι κοπέλες έφτασαν ενθουσιασμένες στην Ακρόπολη, «τον βασικό λόγο για τον οποίο επέλεξαν την Ελλάδα» όπως λένε. Ομως εκεί τις περίμενε μια έκπληξη: Οι φύλακες δεν επέτρεψαν την είσοδό τους στον αρχαιολογικό χώρο ισχυριζόμενοι ότι έφεραν ακατάλληλη ενδυμασία.

«Η κυρία στην είσοδο μας είπε ότι δεν ήμαστε ντυμένες κατάλληλα, ότι είμαστε πολύ γυμνές» εξηγεί η Ντεζιρέ Κένινγκ. «Δεν είναι αλήθεια. Σύντομα πολλοί άλλοι με λιγότερα ρούχα ή φορώντας σορτς μπήκαν στον χώρο. Θέλαμε να δείξουμε πόσο όμορφη είναι η ιστορία της χώρας σας και να εκφράσουμε τον σεβασμό μας. Δεν είχαμε πρόθεση να κάνουμε κάτι κακό, απλώς διασκεδάζαμε. Καμία από εμάς δεν ήταν αγενής ή πιωμένη, το οποίο θα το καταλάβαινα ως αιτία άρνησης της εισόδου. Κι όμως…» συνεχίζει η ίδια, ενώ η Λέιλα Πίνταγες συμπληρώνει πως «κάθε φορά που ρωτούσαμε τον λόγο ακούγαμε διαφορετικές δικαιολογίες. Μία από αυτές ήταν ότι δεν είχαμε άδεια για επαγγελματική φωτογράφιση. Εμείς, όμως, θέλαμε να κάνουμε ιδιωτική φωτογράφιση».

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της εισόδου στις γερμανίδες τουρίστριες έγινε επειδή είχαν μαζί τους επαγγελματία φωτογράφο χωρίς να διαθέτουν σχετική άδεια. Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού επεσήμαναν ότι οι επαγγελματικές φωτογραφίσεις στον χώρο πρέπει να εγκρίνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και σχολίασαν ότι η προφορική διαβεβαίωση για ιδιωτική φωτογράφιση δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται από γραπτή δέσμευση.

Απογοήτευση

«Είμαι πολύ απογοητευμένη» λέει η Ντεζιρέ Κένινγκ. «Σκεφτείτε ότι ζητήσαμε επιστροφή των χρημάτων που είχαμε πληρώσει για τα εισιτήρια, τα οποία είχαμε κλείσει online, και αρνούνταν να μας τα επιστρέψουν. Δεν μας άφηναν να μπούμε μέσα και αρνήθηκαν να μας δώσουν τα χρήματα. Νομίζω ότι η συμπεριφορά αυτή ήταν ρατσιστική. Δεν μπορώ να βρω άλλη αιτία» συνεχίζει. «Ξέρω πώς να συμπεριφερθώ σε κάθε σημείο της Γης. Στον χώρο υπήρχαν πολλές πινακίδες: Μην τρώτε παγωτό, μην φέρνετε σκυλιά κ.λπ. Πουθενά δεν υπήρχε σήμανση για το ντύσιμο. Γι’ αυτό το ταξίδι ξοδέψαμε 2.500 ευρώ και μόνο για την επίσκεψη στην Ακρόπολη 200. Είχαμε κανονίσει φωτογράφο, είχαμε φτιάξει τα ρούχα, το περιμέναμε τόσο καιρό. Κι όμως, δεν ζήτησαν μια συγγνώμη. Ηταν κρίμα την πρώτη μου φορά στην Αθήνα, σε ένα κατά τα άλλα όμορφο ταξίδι, να έχω αυτή την εμπειρία…».