Με τις ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη διαδικασία που επρόκειτο να ακολουθηθεί ξεκίνησε στη Βουλή λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων, οι οποίες από την Πέμπτη θα αρχίζουν το πρωί, και θα γίνουν σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής.

Η συζήτηση, που κατά πάσα πιθανότατα θα αποτελέσει την τελευταία μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές, είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία.

Δένδιας: Αντισυνταγματικός ο μηχανισμός

Προτού ξεκινήσει η διαδικασία, παρενέβη στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι εισάγεται η πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ είχε προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη η οποία κατατέθηκε και αναγνώστηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι ο μηχανισμός που επελέγη είναι αντισυνταγματικός και εγείρει μείζον ζήτημα με δεδομένο μάλιστα ότι η πρόταση δυσπιστίας για να εγκριθεί απαιτεί διαφορετική πλειοψηφία από την πρόταση εμπιστοσύνης.

«Δεν προβλέπεται αυτό το οποίο συνέβη. Η πρόταση δυσπιστίας είναι όργανο κοινοβουλευτικού της αντιπολίτευσης, κατά το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Προβλέπει διαφορετική πλειοψηφία από αυτή που προβλέπει ο Κανονισμός για την πρόταση εμπιστοσύνης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Έχει υποβληθεί γραπτή πρόταση δυσπιστίας η οποία οφείλει να προταχθεί», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «το κάνει αυτό διότι η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί, για να γίνει δεκτή, 151 ψήφους, και αυτό θα έδινε σε ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν- και το εδήλωσαν ήδη- με πλήρη απαξία τη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, να διαφοροποιηθούν, χωρίς αυτό να έχει κοινοβουλευτική συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις».

«Ο μηχανισμός που επελέγη λοιπόν είναι αντικαταστατικός, είναι αντίθετος με τον Κανονισμό της Βουλής, είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και εγείρει ζήτημα. Παρακαλώ να αλλάξετε την απόφαση», συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Το αίτημα του απέρριψε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αφού επισήμανε προηγουμένως ότι σε δύο συνεδριάσεις αυτό το θέμα δεν ηγέρθη, δηλαδή ούτε όταν ο πρωθυπουργός απάντησε από το βήμα της Βουλής ότι θα ζητήσει την μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ούτε και στη συνεδρίαση κατά την οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι πάμε σε πρόταση εμπιστοσύνης.