«Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή» θέλει ένα αγαπημένο τραγούδι των παιδικών μας χρόνων και  κατά τις επιταγές του δεν έχετε παρά να αδράξετε την ευκαιρία που μας δίνει η αυριανή Πρωτομαγιά για να βγείτε από το σπίτι συντροφιά με το παιδί σας και οπλισμένοι με καλή διάθεση και όρεξη για βόλτες σε ένα πιο μακρινό ή κοντινό προορισμό, στο βουνό ή στο δάσος, να πιάσετε τον Μάη!

Πάρτε μαζί σας φαγητό και κάντε οικογενειακό πικ νικ. Εκμεταλλευτείτε τη βόλτα και μιλήστε με το παιδί για τα δέντρα και τα λουλούδια.

Εννοείται πως θα φτιάξετε ένα ολάνθιστο μαγιάτικο στεφάνι. Δείξε στο παιδί πώς θα «δέσει» τα λουλουδάκια, ώστε να μπορέσει να φορέσει τη δημιουργία του. Επιστρέφοντας κρεμάστε το στεφάνι στην πόρτα ώστε να το βλέπει και τις επόμενες ημέρες!

Αν δεν καταφέρετε να αποδράσετε εκτός πόλεως, επισκεφθείτε έναν χώρο πρασίνου, π.χ. άλσος (Καισαριανή, Λόφος Φιλοπάππου, Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», Εθνικός Κήπος, Άγιος Κοσμάς) όπου το παιδιά μπορούν να τρέξουν, να παίξουν, να κάνουν ποδήλατο, να χαρούν τη φύση και να μαζέψουν λουλούδια για να φτιάξετε το μαγιάτικο στεφάνι σας.

Μπορείτε να βγείτε μια βόλτα στη γειτονιά σας και να μαζέψετε μικρά λουλουδάκια ή να αγοράσετε από ανθοπωλείο για το μαγιάτικο στεφάνι.

Επισκεφτείτε μια ανθοκομική έκθεση κι αγοράστε γλάστρες και λουλούδια για το μπαλκόνι σας, που θα φυτέψετε μαζί! Αύριο ανοίγει η 65η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς στο Άλσος Κηφισιάς ενώ από σήμερα λειτουργεί η 9η Ανθοκομική του Πειραιά, στην Πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι.

Μπορείς να βάλεις το παιδί στο κλίμα της ημέρας και με άλλους τρόπους, π.χ. ζητώντας να ζωγραφίσει έναν κήπο γεμάτο λουλούδια και να σου αφιερώσει το έργο γράφοντας ημερομηνία και βάζοντας υπογραφή.

Έτσι ή αλλιώς φρόντισε να πεις στο παιδί για την ιστορία του μαγιάτικου στεφανιού, που στις μέρες μας φτιάχνεται από λουλούδια του αγρού ή των κήπων ή αγορασμένα από το ανθοπωλείο, ωστόσο στην αρχαιότητα, όπου έχει τις ρίζες του φτιάχνονταν με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία τοποθετούσαν επίσης κρεμμύδι και σκόρδο.

Σε πιο κοντινές εποχές το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές, όπως: Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές, γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι. Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού. Στάχυα και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, για να είναι γεμάτο. Μια κουκιά με τις ρίζες και τους καρπούς της, για τη γλωσσοφαγιά. Ένα κλωνάρι λυγαριάς, για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού. Ένα κεφάλι σκόρδο, κρεμασμένο στη μέση του ώστε να φαίνεται, για το μάτι.

Ανάλογα με την ηλικία του παδιού σου μπορείς να του  μιλήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά και την εξέγερση των συνδικάτων στο Σικάγο του 1886 και το 8ωρο, αλλά και την εξέγερση των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το 1936, καθώς και τον Επιτάφιο του Ρίτσου. Είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι, φροντίστε να απολαύσετε την Πρωτομαγιά συντροφιά με τα παιδιά σας, τροφοδοτώντας με ευχάριστες αναμνήσεις και υλικό για συζητήσεις!