Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας αύριο Τετάρτη εν όψει των κινητοποιήσεων για τον εορτασμό της επετείου της Πρωτομαγιάς. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, ιδιαίτερα στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστά συλλαλητήρια με πορείες προς τη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ δίνει ραντεβού στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος, την ίδια ώρα πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, και αντιεξουσιαστές έχουν απευθύνει κάλεσμα στην οδό Πατησίων στο ύψος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ.

Όση ώρα θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις και οι συγκεντρώσεις και οι πορείες η Τροχαία θα διακόπτει την κυκλοφορία στους δρόμους (Πατησίων, Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου) στο κέντρο της Αθήνας.

Κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθούν, ταυτόχρονα, και στη Θεσσαλονίκη.

Στη συμπρωτεύουσα το ΠΑΜΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 10:30, ενώ εξωκοινοβουλευτική αριστερά, σωματεία και αντιεξουσιαστές δίνουν «ραντεβού» στις 11:00, στην Καμάρα.

Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί για την Πρωτομαγιά σε δεκάδες ακόμη πόλεις, όπως, μεταξύ άλλων, τα Γιάννενα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Πάτρα, ο Βόλος, η Λάρισα, η Λαμία, η Καβάλα, η Καστοριά, ο Πολύγυρος, το Αγρίνιο, η Καλαμάτα και το Λαύριο.

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ

Λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιάς, τα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν κινηθούν.

Συγκεκριμένα ακινητοποιημένα θα μείνουν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας τα Λεωφορεία, Τρόλεϊ και ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) ενώ κανένα δρομολόγια δεν θα πραγματοποιηθεί και από τον Προαστιακό.

Στάση εργασίας σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ

Οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Τραμ όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους (ΣΕΛΜΑ, ΣΕΤ και ΣΕΚΕΛΜΑ), συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς με στάση εργασίας και συγκεκριμένα από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9.00 το πρωί, οπότε και οι συρμοί θα μείνουν ακινητοποιημένοι. Στη συνέχεια και μέχρι τη λήξη της βάρδιας τα δρομολόγια θα έχουν κατά βάση το πρόγραμμα της Κυριακής. Στη γραμμή 3 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο όλη την ημέρα.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πρωτομαγιά από τις 00.01 τα ξημερώματα έως 24.00 τα μεσάνυχτα, αποφάσισε και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

«Παρά τις συνεχείς πιέσεις και διαμαρτυρίες και τις αντίστοιχες υποσχέσεις των αρμοδίων, τα προβλήματα όχι μόνον δεν επιλύονται, αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά, με αποκορύφωμα την εξακολούθηση εφαρμογής του νόμου για τις μειωμένες και ειδικές συνθέσεις στα επιβατικά μεσογειακά και ακτοπλοϊκά πλοία, τις συντάξεις, το ασφαλιστικό και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε ό,τι αφορά τις ώρες απασχόλησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Το σωματείο των ναυτικών καλεί την κυβέρνηση και την εργοδοσία να δώσει επιτέλους λύσεις στα προβλήματα, ενώ ζητά τη συμμετοχή όλων στην απεργιακή κινητοποίηση.