Έληξε η στάση στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς Χανίων, μετά την επέμβαση ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στις 12 το βράδυ του Πάσχα.

Όπως δήλωσε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, στρατηγός Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, η επέμβαση διήρκεσε 20 λεπτά και ήταν αναίμακτη, ενώ οι 60 κρατούμενοι εισήλθαν και πάλι στα κελιά τους. Η όλη επιχείρηση έγινε υπό την εποπτεία του εισαγγελέα υπηρεσίας Χανίων.

Ο κύριος Λαγουδάκης ανέφερε ότι η επιχείρηση αποσκοπούσε στην αποκατάσταση της τάξης μετά τη στάση στην οποία είχαν προχωρήσει εξήντα κρατούμενοι ακτίνας πτέρυγας των φυλακών.

Η στάση των κρατουμένων οργανώθηκε προχθές το βράδυ, με τους κρατουμένους να αρνούνται να περάσουν στα κελιά τους. Αργά το βράδυ σημειώθηκαν φθορές στους χώρους της ακτίνας πτέρυγας. Έπειτα από ολονύκτιες προσπάθειες των σωφρονιστικών υπαλλήλων η κατάσταση ηρέμησε, γεγονός που διήρκεσε μέχρι την Κυριακή νωρίς το μεσημέρι, όταν οι ίδιοι κρατούμενοι προχώρησαν σε νέα στάση, κατά την οποία υπήρξαν και πάλι φθορές στους χώρους.

Το απόγευμα ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας μετέβη στο Κατάστημα Κράτησης, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να πειστούν οι κρατούμενοι να επικρατήσει ηρεμία. Τα αιτήματα των κρατουμένων, για τα οποία ζητούσαν να δοθεί άμεση λύση, αλλά και η επιμονή τους να μην εισέλθουν στα κελιά τους, οδήγησαν στην απόφαση ύστερα από σύσκεψη των αρμοδίων για επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Μέλημα τόσο του Εισαγγελέα όσο και του στρατηγού Λαγουδάκη, σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης, ήταν, όπως είπε ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων, ταξίαρχος Γεώργιος Λιμπινάκης, να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την επέμβαση.

«Μόλις εισήλθαν οι δυνάμεις μέσα στην ακτίνα πτέρυγας, οι κρατούμενοι μπήκαν μέσα στα κελιά τους και επανήλθε η τάξη μέσα σε 20 λεπτά» ανέφερε ο κ. Λαγουδάκης, τονίζοντας πως τα αιτήματα που έχουν οι κρατούμενοι θα δοθούν τη Δευτέρα γραπτώς στον Εισαγγελέα. «Αιτήματα που αφορούν στο φαγητό, στις συνθήκες διαβίωσης και άλλα θέματα που τους απασχολούν» είπε ο στρατηγός.

Όπως δήλωσε ο ταξίαρχος κ. Λιμπινάκης, «σε ό,τι αφορά στις φθορές, ο εισαγγελέας ζήτησε προανάκριση, πλήρη έλεγχο των κελιών, ενώ θα ασκηθούν και διώξεις στους υπαίτιους ζημιών και φθορών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, εντός ημερών οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Καταστήματος Κράτησης Αγιάς Χανίων θα ζητήσουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει και δικά τους αιτήματα σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων, που είναι ελλιπής σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες των φυλακών της Αγιάς και τον αριθμό των κρατουμένων.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)