Με μια απλή βεβαίωση θα παίρνουν στο μέλλον ισοτιμία των πτυχίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων οι απόφοιτοι κολεγίων, σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, απλοποιούνται οι διαδικασίες και καταργείται το ΣΑΕΠ (το αρμόδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας) και αντικαθίσταται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ)).

Όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη διάταξη η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα είναι χρονοβόρα και δυσλειτουργική, ενώ πλέον οι ισοτιμίες θα δίνονται με την προσκόμιση κάθε ενδιαφερόμενου μιας βεβαίωσης ότι έχει ασκήσει το επάγγελμα του στο εξωτερικό, από τα επιμελητήρια και τους Συλλόγους της χώρας που συνεργάζεται με το κολέγιο που του χορήγησε το πτυχίο του.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην διάταξη ότι «κύριος σκοπός του ΑΤΕΕΝ είναι η επαλήθευση από τον αρμόδιο φορέα στο κράτος-µέλος καταγωγής του τίτλου, µε την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο προκειμένου η διαδικασία να καταστεί ταχύτερη και πιο ευέλικτη». Συγκεκριμένα  «ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίζει την απόφαση του ΑΤΕΕΝ στον οικείο επαγγελματικό σύλλογο ή φορέα, προκειμένου να εγγραφεί σε αυτόν και να ασκήσει το αντίστοιχο επάγγελμα». Οσοι από τους πτυχιούχους κολεγίων επιθυμούν η αίτησή τους να εξεταστεί με τη νέα διαδικασία, μπορούν να υποβάλουν νέα, αποσύροντας την αίτησή τους από το ΣΑΕΠ.

Όποιος ενδιαφέρεται και για την ακαδημαϊκη αναγνώριση του πτυχίου του θα απευθύνεται στον  Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), ο οποίος γίνεται πλέον απολύτως σαφές ότι είναι ο μόνος φορέας που δίνει ακαδημαϊκή ισοτιμία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από