Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς έχει μπει η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση με πολλούς πολιτικούς παρατηρητές να λένε με νόημα «δεν εννοούμε απαραίτητα τις ευρωεκλογές…».

Στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα ρόδινη. Οι ίδιοι οι βουλευτές ομολογούν ότι είναι δύσκολα τα πράγματα καθώς δεν μπορούν να ανακάμψουν. Ειδικά στο Μαξίμου, πάντως, είναι πανικόβλητοι γιατί δεν περνά η επικοινωνιακή πολιτική τους με αποτέλεσμα οι μετρήσεις γνώμης να δείχνουν ότι η ψαλίδα είναι ακόμη μεγάλη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Οχι μόνο στις ευρωεκλογές αλλά και στις δημοτικές περιφερειακές – εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν το… καλό χαρτί τους, όπως πιστεύουν, δηλαδή τον πρωθυπουργό ο οποίος μέσα στις επόμενες ώρες θα δώσει τον τόνο που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Η εκδήλωση στο Γαλάτσι έγινε για να ενισχυθεί η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηγεμονεύει στον κεντροαριστερό χώρο.

Βεβαίως, η ανακύκλωση παλιών υλικών καθώς και το «προσκύνημα» του Θανάση Θεοχαρόπουλου και των φίλων του από τη ΔΗΜΑΡ με αντάλλαγμα κάποιες θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προσδίδει ακριβώς διεύρυνση. Ένα ΠΑΣΟΚ+ με ολίγη από ΔΗΜΑΡ και πολύ από ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική συμμαχία.

Όμως, στη γραμμή αυτή θα κινηθούν στην Κουμουνδούρου εκτιμώντας ότι έτσι δημιουργούν πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ, σε συνδυασμό με τη στοχοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας τρέχει αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη όπου θα συνεδριάσει η εκλογική επιτροπή, που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της ευρείας προοδευτικής συμμαχίας ενόψει των ευρωεκλογών.

Εκεί θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να προσδώσει οντότητα και σοβαρότητα στο εγχείρημα της κεντροαριστερής διεύρυνσης, την οποία οι πολιτικοί του αντίπαλοι χαρακτηρίζουν «σημαία ευκαιρίας».

«Γιατί θα μιλήσει ο Τσίπρας τώρα; Για την προοδευτική συμμαχία όταν από κάτω θα τον ακούει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που αγκάλιασε τον χρυσαυγίτη μητροπολίτη Αμβρόσιο; Ή μήπως θα τον χειροκροτήσει η Ελενα Κουντουρα η οποία επίσης είχε άριστες σχέσεις με τον ιερωμένο ο οποίος είναι γνωστός για τις χουντικές του απόψεις;»

Κόμμα – σούπερ μάρκετ

Αυτό λένε στο Κίνημα Αλλαγής που επιτίθενται με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ για την fake διεύρυνση. Τον χαρακτηρίζουν μάλιστα «κόμμα – σούπερ μάρκετ» το οποίο χωράει από Κουρουμπλή και Κουντουρά που αγκαλιάζονται με τον Αμβρόσιο, μέχρι τον Πέτρο Λάμπρου που έχει αποθεώσει τους δολοφόνους της 17 Νοέμβρη».

«Θα μας πει ο Αλέξης Τσίπρας και πώς τραβάει το αυτί του Κουρουμπλή αλλά δεν τον πείραξε ότι κυβερνούσε επί τέσσερα χρόνια με πολιτικούς που έχουνε εκφράσει ακραίες πολιτικές απόψεις ή ομοφοβικά σχόλια;»

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναρωτιούνται πώς αυτή η… πλατιά απεύθυνση μπορεί να είναι επιτυχημένη και ο κ. Τσίπρας ευτυχής όταν δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για κρίσιμα θέματα. Όπως το ναυάγιο με την υπόθεση Novartis ή το σκάνδαλο με τον Πετσίτη – Αρτεμίου για το οποίο επικρατεί σιωπή ή… ύβρεις. Ο Νίκος Παππάς για παράδειγμα δεν έδωσε καμιά απάντηση για τον φίλο του Μανόλο Πετσίτη, και τον προσπέρασε υβρίζοντας τα μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύουν τις αποκαλύψεις για τους λογαριασμούς ή τις αγαστές σχέσεις με δικηγόρους των off shore.

Μέσα στο κλίμα της ακραίας πόλωσης, της τοξικότητας που κυριαρχεί στον πολιτικό βίο, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει το Σάββατο για το προσκλητήριο προς τον προοδευτικό κόσμο. Αραγε σ’ αυτόν τον κόσμο εντάσσει και όσους προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως και τα στελέχη των ΑΝΕΛ που τον στήριξαν;

Όμως, προτού πάει εκεί ο πρωθυπουργός θα κάνει μια στάση στο Νέο Φάληρο. Εκεί θα προσπαθήσει να «αναστήσει» μια πεθαμένη υποψηφιότητα και προεκλογική καμπάνια, αυτή της Ρένας Δούρου.

Σανίδα σωτηρίας σε Δούρου

Σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας γίνεται η παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», που υπό τη Ρένα Δούρου θα διεκδικήσει εκ νέου την πλειοψηφία στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει χαιρετισμό, όπως έκανε και με την υποψηφιότητα του κ. Γιαννούλη στην Κεντρική Μακεδονία και θέλοντας να προσδώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στην «μάχη» της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

Αλλωστε, η Ρένα Δούρου έχει ανάγκη από τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του πρωθυπουργού, καθώς οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να καταρρέει και να μη βρίσκεται ούτε στη δεύτερη θέση.

Είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει ξανά για ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη συντήρηση και στην ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τόσο η πλατιά απεύθυνση όσο και η υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου, βρίσκονται σε δύσκολο σημείο. Ειδικά η περιφερειάρχης, η οποία βαρύνεται με ποινικές διώξεις για τις δύο… στραβές στη βάρδια της σε Μάτι και Μάνδρα, αντιλαμβάνεται ότι δεν «τραβάει».

Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει μπροστά σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το κυβερνών κόμμα. Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα μιλήσει για το χρόνο των εθνικών εκλογών επιμένοντας στην εξάντληση της τετραετίας, όμως, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κι αυτό γιατί κλείνει όλα τα μέτωπα σε ό,τι αφορά τα θετικά μέτρα (π.χ. οι 120 δόσεις) και επισπεύδεις τις ενέργειες για τη Novartis ώστε το προεκλογικό κλίμα να είναι προσανατολισμένο στη στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.