Θα περάσεις τις διακοπές του Πάσχα στο πατρικό σου στο χωριό, αλλά καθώς θα ταξιδέψεις με τα παιδιά σου με το λεωφορείο και δεν θα μπορείς να πάρεις μαζί σου πολλά παιχνίδια, προβληματίζεσαι για το πως θα τα απασχολήσεις στη διαδρομή κι όχι μόνο. Ανεξάρτητα από όλα αυτά που θα μπορέσετε να κάνετε στο χωριό (που είναι πάρα πολλά), υπάρχουν παιχνίδια λόγου, που προωθούν τη γλωσσική ανάπτυξη, των παιδιών, αναπτύσσουν την παρατηρητικότητά τους, τη μνήμη και τη λογική σκέψη και δεν χρειάζεσαι για να μπορέσεις να τα παίξεις σχεδόν τίποτα. Έχουμε και λέμε:

Ιδανικό για να ενισχύσεις το λεξιλόγιο των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι το «βρες κάτι που να αρχίζει από…» για παράδειγμα α, όπως αβγό κ.ο.κ. Βρες πέντε χρώματα που υπάρχουν στη φύση ή πέντε χρώματα  ή σχήματα ή λέξεις που σχετίζονται με τον χειμώνα κ.ο.κ. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι χρησιμοποιώντας λέξεις από μια ξένη γλώσσα που μαθαίνει το παιδί σου.

Μπορείτε να παίξετε παιχνίδι μνήμης λέγοντας λέξεις π.χ. αρνάκι, κόκκορας, πάπια, σκύλος, γάτα και ζητήστε του να τις επαναλάβει με την ίδια σειρά. Παίξτε εναλλάξ και αυξήστε το βαθμό δυσκολίας προσθέτοντας λέξεις.

Αφού γυρίσετε από μια βόλτα με τη γιαγιά ζήτηση να σου αφηγηθεί τι κάνατε. Π.χ. Πρώτα πήγαμε με το αμάξι στο κτήμα. Μετά, παίξαμε με την γειτονοπούλα. Αργότερα, πήγαμε για φαγητό. Στο τέλος, επιστρέψαμε στο δωμάτιο.

Παιχνίδια που προωθούν τη λογική σκέψη  είναι κι αυτά των ερωτο-απαντήσεων για καθημερινά πράγματα, τύπου τι  είναι το παστίτσιο; Φαγητό. Τι είναι η πορτοκαλάδα; Αναψυκτικό. Ποια ζώα έχει στο κτήμα;  Τι αθλήματα μπορούμε να παίξουμε στο κτήμα; Τι παιχνίδια έχει στην παιδική χαρά; Τι λουλούδια έχει στις γλάστρες;

Το ίδιο παιχνίδι παίζεται και με χαρτί και μολύβι και δεν είναι άλλο από το παιχνίδι πρόσωπο, πόλη, ζώο, πράγμα, φυτό κ.ά.

Θα βοηθήσετε το παιδί να εξασκήσει την παρατηρητικότητά του και να καλλιεργήσει την μνήμη του αν του πεις πριν πάει π.χ. στο κτήμα  να προσέξει καλά ποιους ήχους θα ακούσει. Στην επιστροφή ζήτησέ του να σου ονοματίσει όσους περισσότερους ήχους θυμάται. Το ίδιο μπορεί να κάνει για διαφορετικές δραστηριότητες. Μπορείτε να θυμηθείτε μαζί τραγουδάκια που ξέρει κ.ο.κ. Καλή διασκέδαση!