Τα πολύωρα ταξίδια, οι μεγάλες αναμονές στους δρόμους αλλά και η στασιμότητα των παιδιών, δεμένα στο πίσω κάθισμα δημιουργεί πολύ συχνά δυσάρεστες καταστάσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Nissan, έξι στους δέκα γονείς στην Ευρώπη (63%),  παραδέχονται ότι “παλεύουν” για να συγκεντρωθούν πλήρως κατά την οδήγηση, όταν τα παιδιά τους κάνουν “σκανταλιές” μέσα στο αυτοκίνητο.

Αλλά ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες (29%), γνωρίζει ότι τέτοιου είδους καταστάσεις τους κάνουν λιγότερο ασφαλείς πίσω από το τιμόνι. Φυσικά, το πιο σημαντικό, ότι, η απόσταση της προσοχής του οδηγού μπορεί να φέρει δυσάρεστες και κυρίως επικίνδυνες καταστάσεις. Κάποιοι παραδέχθηκαν ότι εξαιτίας των …ατίθασων μικρών επιβατών αναγκάστηκαν να περάσουν με κόκκινο το φανάρι, ή ακόμη και να αλλάξουν απότομα λωρίδα!

Τo κλάμα και οι στριγκλιές  είναι στην κορυφή των δυσάρεστων καταστάσεων που δημιουργούν τα παιδιά στο αυτοκίνητο (65%), ακολουθούμενες από τους τσακωμούς μεταξύ αδελφών ή φίλων (58%),  το χτύπημα της πλάτης του καθίσματος του οδηγού (49%), το βγάλσιμο των ζωνών ασφαλείας (43%) και την ρίψη παιχνιδιών μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου (39%).

Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι  λαμβάνουν μέτρα “απελπισίας” για να μειώσουν τον κίνδυνο και την απόσπαση της προσοχής που προκαλείται από την οδήγηση με τα παιδιά εντός του αυτοκινήτου, με  το 15% των ενηλίκων να αποφεύγουν εντελώς να χρησιμοποιούν αυτοκινητόδρομους ή πολυσύχναστους δρόμους, όταν τα παιδιά τους βρίσκονται στο αυτοκίνητο, ενώ άλλοι τα απασχολούν με tablets ή smartphones (37% ), παιχνίδια (41%),  μουσική (53%),  ή ακόμα και με γλυκά (22%) !

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι γονείς στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην τεχνολογία των αυτοκινήτων.

Η έρευνα ανέδειξε  ότι η αποφυγή της απόσπασης της προσοχής από το δρόμο, είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων όταν επιλέγουν ποιο αυτοκίνητο θα αγοράσουν, ενώ ένας στους τρεις (34%) λέει ότι θα αναζητήσει  ενεργά συστήματα υποβοήθησης οδήγησης,  κατά την επιλογή του επόμενου αυτοκινήτου του.

Αυτά θα μπορούσαν να είναι η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, η προειδοποίηση αναχώρησης από τη λωρίδα κυκλοφορίας και το adaptive cruise control.