Όσο κι αν υπάρχει ένα 7-10% των μωρών που παρακάμπτουν τελείως το μπουσούλημα και ξεκινούν μεμιάς να περπατούν, τα περισσότερα περνούν από αυτή τη διαδικασία πριν σταθούν όρθια και κάνουν το πρώτο τους βήμα. Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να κάθονται στηρίζοντας τον κορμό τους μεταξύ του τέταρτου και του έβδομου μήνα, καθώς δυναμώνουν οι μύες του αυχένα, των ώμων, της πλάτης και του στομαχιού και αναπτύσσεται ο έλεγχος του κεφαλιού. Αρχικά σέρνονται και μετά μπουσουλούν για περίπου πέντε μήνες πριν σηκωθούν στα δύο και τελικά περπατήσουν. Τι μπορείς να κάνεις για να ενθαρρύνεις το μωρό σου να μπουσουλήσει, αλλά και να το προστατέψεις από τους κινδύνους που θα βρει στο διάβα του στις περιπλανήσεις του καθώς ανακαλύπτει τον κόσμο του σπιτιού;

Για αρχή προσπάθησε να βοηθήσεις το μωρό να δυναμώσει τους μυς στο σώμα του, προετοιμάζοντας το για το μπουσούλημα. Βάλτο να καθίσει στην κοιλιά του 2-3 φορές την ημέρα για τουλάχιστον πέντε λεπτά, αυξάνοντας καθώς μεγαλώνει τον χρόνο.

Ενίσχυσε την ικανότητά του να κάθεται από τους έξι μήνες και μετά τοποθετώντας το σε καθιστή θέση και αφήνοντάς το να μείνει εκεί για λίγα λεπτά. Επανέλαβε τη δραστηριότητα κάθε μέρα.

Ένα μωρό μπορεί να μπουσουλίσει με την όπισθεν, με το πλάι ή μπροστά. Όποιο τρόπο κι αν υιοθετήσει το μωρό σου μην προσπαθήσεις να του τον αλλάξεις.

Όταν αρχίσει να κινείται θα χρησιμοποιεί το στομάχι του. Θα κάνει δηλαδή κινήσεις με την κοιλιά ακουμπισμένη στο πάτωμα. Μετά θα αρχίσει να κάνει προσπάθειες να σηκωθεί βάζοντας δύναμη στα χέρια και πολλές φορές μπορεί να στέκεται στο πλάι μέχρι να καταφέρει το σωστό τρόπο. Εννοείται πως θα κατά διαστήματα θα πέφτει.

Χρειάζεται ανοιχτό χώρο για να μπουσουλήσει. Μικροαντικείμενα που μπορεί να πιάσει, τραπεζάκια που δεν είναι σταθερά ή τραπεζομάντιλα που κρέμονται πρέπει να απομακρυνθούν για την αποφυγή ατυχήματος. Φρόντισε να είναι κλειστές οι πόρτες που οδηγούν σε σκάλα, σκαλοπάτια ή στο μπάνιο. Επίσης, κάλυψε όλες τις πρίζες και κλείδωσε ντουλάπια, ειδικά στην κουζίνα και το μπάνι, όπου αποθηκεύεις απορρυπαντικά κ.ο.κ. προστατεύοντάς το από όλους τους πιθανούς κινδύνους.

Φρόντισε να είναι πάντα καθαρό το πάτωμα και δώσε στο μωρό την ελευθερία να εξερευνήσει το σπίτι.

Ένα μωράκι θέλει περίπου 10 δευτερόλεπτα για να μπουσουλίσει από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Και αν υπάρχει κάτι που του αρέσει στο πάτωμα τότε μπορεί και να σπάσει αυτό το ρεκόρ! Απόλαυσε μαζί του τις περιπλανήσεις του στον κόσμο…