Σε σοβαρή καταγγελία ότι για δύο χρόνια, το 2017 και το 2018, στο υπουργείο Εργασίας έγινε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και «αφαίρεσαν αυθαίρετα αιτήσεις συνταξιοδότησης» προχώρησε χθες ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Ο γαλάζιος βουλευτής σημείωσε ότι «πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια, χωρίς προηγούμενο. Ποτέ κανείς στο παρελθόν δεν διανοήθηκε να αλλοιώσει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο για αιτήσεις συνταξιοδότησης». Την καταγγελία επιβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ) Αντώνης Νικολόπουλος.

Ο Γιάννης Βρούτσης προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «το ηλεκτρονικό αποτύπωμα υπάρχει», εξηγώντας ότι αυτό ισχύει «επειδή χρησιμοποίησαν κωδικούς υπαλλήλων. Κάποιος με εντολή έκανε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου».

«Θα το βρουν μπροστά τους» είπε απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ ερωτηθείς για τον αριθμό των αιτήσεων που διεγράφησαν απάντησε: «Δεν γνωρίζω τον αριθμό, εγώ εκτιμώ ότι πρόκειται για χιλιάδες».

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα κίνητρα πίσω από την κίνηση αυτή, ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι «εκτιμώ ότι θέλουν να δείξουν μικρό αριθμό εκκρεμών συντάξεων στην τρόικα».

 Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο θέμα σχεδιάζεται να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Πάντως ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος για το όλο θέμα δήλωσε ότι «καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων. Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Τεχνικά δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο». «Εθισμένος στα ψεύδη, ο κ. Βρούτσης δεν θα μπορούσε να μην «τιμήσει» την Πρωταπριλιά» ανέφερε σε δήλωσή του ο Τάσος Πετρόπουλος. «Χθες, με ένα ακόμη ψέμα επιχείρησε να υπονομεύσει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτό».

Στη διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων για συνταξιοδότηση έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εργασίας, όπως κατήγγειλε πρώτος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης και επιβεβαίωσε μέσω του σταθμού Θέμα 104,6 ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ Αντώνης Νικολόπουλος. Η αποκάλυψη της παρέμβασης που έχει γίνει «κεντρικά», όπως εξήγησε ο Αντώνης Νικολόπουλος, έγινε έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων στο ΙΚΑ που έγιναν δέκτες παραπόνων από πολίτες οι φάκελοι των οποίων εμφανίζονταν στο σύστημα ως κλεισμένοι – είχε, δηλαδή, εκδοθεί η απόφαση για συνταξιοδότησή τους -, αλλά στην πραγματικότητα είχαν μεταφερθεί σε ένα αδρανές περιβάλλον προκειμένου να μην εμφανίζονται ως εκκρεμείς.

Αγνωστος αριθμός 

Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, με τον Νικολόπουλο να αποκαλύπτει ότι κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι φάκελοι έχουν υποστεί τέτοια παρέμβαση.

Το ακόμα πιο εξοργιστικό και ενδεχομένως ποινικά κολάσιμο είναι ότι, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ, «υπήρξε ηλεκτρονικό κλείσιμο εκκρεμών αιτήσεων που είχε γίνει κεντρικά με χρήση κωδικών συναδέλφων χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και εν αγνοία τους».