Σε μια κοινωνία όπου είναι κομβικές η επίλυση προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων έχει τη σημασία του να στρέφεις από νωρίς το παιδί προς αυτή την κατεύθυνση παίζοντας μαζί του παιχνίδια που απαιτούν «κοφτερό» μυαλό.  Ξεχωριστά ανάμεσα στα παιχνίδια μέσω των οποίων τα παιδιά μαθαίνουν να αξιολογούν τις πιθανότητες και να επιλύουν προβλήματα, «γυμνάζοντας» τον εγκέφαλό τους, οξύνοντας τη σκέψη τους, αναπτύσσοντας στρατηγική αλλά και βελτιώνοντας τη μνήμη τους είναι τέσσερα:

Πρωταγωνιστής είναι φυσικά το σκάκι. Κατεξοχήν παιχνίδι στρατηγικής μαθαίνει στο παιδί να παίρνει αποφάσεις για θέματα όπου οι σημαντικότερες παράμετροι μεταβάλλονται συνεχώς, θέτοντας τις αντικειμενικά σωστές ερωτήσεις στον εαυτό του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να «χτίσει» τη σχέδιο που θα ακολουθήσει. Να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες το σκάκι έχει συμπεριληφθεί στο σχολικό πρόγραμμα.

Ένα άλλο δημοφιλές παιχνίδι που μεγάλωσε γενιές και γενιές και απαιτεί φαντασία, συγκέντρωση και στρατηγική ενώ διδάσκει την υπομονή, είναι η ναυμαχία. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η κάθε οµάδα να βυθίσει ένα ένα όλα τα πλοία της άλλης, ώστε να καταστραφεί ο στόλος της. Κάθε οµάδα ρίχνει µία βόµβα κάθε φορά που έρχεται η σειρά της.

Για τα μικρότερα παιδιά ιδανικά είναι τα παζλ και τα τουβλάκια. Αγαπημένο εκπαιδευτικό παιχνίδι το παζλ βοηθά το παιδί να εξασκήσει μάτια, χέρια και μυαλό. Όταν το παιδί περιστρέφει, αφαιρεί, τοποθετεί κ.ο.κ. κομμάτια του παζλ, βελτιώνει την κινητικότητά του και θέτει το μυαλό του σε εγρήγορση. Όσο περισσότερο εξασκείται, τόσο ο συντονισμός χεριού-ματιού και μυαλού λειτουργεί καλύτερα και το παιδί επιλύει προβλήματα, αναπτύσσει την μνήμη και την αυτοπεποίθησή του, ενώ ανακαλύπτει στρατηγικές για να ολοκληρώσει μια εικόνα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα τουβλάκια δεν λείπουν σχεδόν από κανένα παιδικό δωμάτιο. Το παιδί παίζοντας με τα πολύχρωμα τουβλάκια και δημιουργώντας τις δικές του κατασκευές αποκτά αντίληψη του χώρου (πάνω, κάτω κ.ο.κ.) και κυρίως μαθαίνει να εξελίσσει τη δημιουργικότητά του. Το να ακολουθεί οδηγίες για να συναρμολογήσει τα τουβλάκια το βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων, στη συγκέντρωση και στην επιμονή στη λεπτομέρεια.

Δεν έχετε παρά να οργανώσετε τους δικούς σας αγώνες σκακιού, ναυμαχίας, παζλ και κατασκευών, με έπαθλο που θα επιλέξετε μαζί με το παιδί σας, και κυρίως να απολαύσετε τις στιγμές που θα μοιραστείτε.