Για να μην φανούν στον μικρό σου όντας μαθητής τα σχολικά μαθήματα… βουνό θα πρέπει να εξοικειωθεί με το διάβασμα από νωρίς. Τα θεμέλια για να αγαπήσει ένα παιδί το διάβασμα μπαίνουν στην παιδική ηλικία, από όταν πρωτοανοίξετε τα χοντρά βιβλία που έχουν παραθυράκια, με εικόνες και ήχους, και μία λέξη σε κάθε σελίδα, και λίγο αργότερα όταν αρχίζετε να διαβάζετε τα πρώτα του παραμύθια. Πώς όμως θα εξοικειωθεί το παιδί με το διάβασμα:

Για αρχή δώσε το παράδειγμα διαβάζοντας περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία μπροστά στο παιδί το οποίο αν σε βλέπει να διαβάζεις, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει το ίδιο. Αν σε ρωτήσει εξήγησέ του τι διαβάζεις και αξιοποίησε την ευκαιρία να του διαβάσεις κάτι και να του πεις πόσο αγαπάς το διάβασμα επειδή σε ξεκουράζει, σε ταξιδεύει, σε βοηθά να μαθαίνεις πράγματα κ.ο.κ.

Άδραξε κάθε ευκαιρία για διάβασμα στις βόλτες σας. Ταμπέλες, ετικέτες προϊόντων κ.ο.κ. δίνουν τη δυνατότητα για διάβασμα παντού.

Φρόντισε στο δωμάτιο του παιδιού να υπάρχουν διαθέσιμα βιβλία. Μπορείς κατά τη λογική του βιβλιοπωλείου, να τοποθετήσεις λίγα βιβλία, που να φαίνονται τα εξώφυλλά τους, σε εμφανή χώρο, ώστε το παιδί να τα πάρει στα χέρια του όποτε έχει λίγο χρόνο.

Δεν είναι απαραίτητο να διαβάζετε με το παιδί μόνον πριν κοιμηθεί. Ξέκλεψε χρόνο από την τηλεόραση, τον υπολογιστή για διάβασμα με το παιδί. Μέχρι και την ώρα που μαγειρεύετε μπορείτε να διαβάζετε. Φρόντισε να σταματάς σε σημείο που έχει αγωνία για να δεις το φαγητό μεγεθύνοντας την περιέργειά του για το τι θα γίνει παρακάτω στο βιβλίο! Στο παιδί κάτω των 2 ετών, μπορείς να ξεκινήσεις να του διαβάζεις 1-2 λεπτά, ή μια-δυο σελίδες τη φορά, όσο κρατάει η προσοχή του. Αν το κάνετε αυτό καθημερινά κάποιες φορές θα βοηθήσεις το παιδί να αυξήσει την προσοχή και την συγκέντρωσή του. Επίσης, θα μάθει να κάθεται για διάβασμα. Παράλληλα θα αυξήσει το λεξιλόγιό του πιο γρήγορα.

Φρόντισε να έχεις ένα παιδικό βιβλίο στην τσάντα σου οπότε να αξιοποιείτε τον χρόνο όταν είστε με το παιδί σας σε αναμονή. Επίσης, μπορείς να έχεις κάποια βιβλία μέσα στο αυτοκίνητο για να χαζεύει το παιδί όποτε έχει λίγο χρόνο ή (γιατί όχι;) να σου διαβάζει μια ιστορία όταν οδηγείς.

Κάθε φορά που διαβάζετε κάτι  με το παιδί κάνε του ερωτήσεις για τους ήρωες και την εξέλιξη της υπόθεσης, και εξήγησε τυχόν άγνωστες λέξεις διδάσκοντάς του έτσι τον τρόπο να μελετά μόνο του όντας μαθητής στο σχολείο.

Αναζήτησε βιβλία και συγγραφείς που έχουν βραβευτεί και βρες ιστορίες που συναρπάζουν τα παιδί, με βάση αυτά που του αρέσουν. Πήγαινε μαζί με το παιδί στο βιβλιοπωλείο και αγοράστε βιβλία που αυτό έχει επιλέξει αλλά και που εσύ θεωρείς ότι μπορεί να το ενδιαφέρουν.

Το παιδί δεν θα αρχίσει να διαβάζει το ένα βιβλίο μετά το άλλο επειδή του έδειξες τον τρόπο, ωστόσο σταδιακά μπορεί να γίνει το διάβασμα ρουτίνα στην καθημερινότητά του, κάτι για το οποίο θα σε ευγνωμονεί αργότερα, αφού αυτό θα το διευκολύνει στην μαθητική κι όχι μόνο ζωή του.