Μεγάλη παραμένει η διαφορά -στις 8,4 μονάδες- ανάμεσα στη ΝΔ (28,4%) και στον ΣΥΡΙΖΑ (20%) στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όταν η κυβέρνηση αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής τους, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εστιάζει στο στόχο της αυτοδυναμίας.

Παράλληλα, η αναλογιστική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου «ανεβάζει» τη Νέα Δημοκρατία στο 36,8%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 26%, διαμορφώνοντας μια διαφορά μεγαλύτερη των δέκα μονάδων.

Αν αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων δεν ανατραπεί το προσεχές διάστημα, διαμορφώνεται συνθήκη αυτοδυναμίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος προηγείται παράλληλα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (συγκεντρώνοντας 28% έναντι 18% του Αλέξη Τσίπρα) και παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 43% θετικές γνώμες.

Όπως δείχνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο κεντρώος χώρος -ο οποίος παραδοσιακά αναδεικνύει κυβερνήσεις- τάσσεται με την πλευρά της Πειραιώς.

Ειδικότερα, στο ερώτημα για την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση φαίνεται ότι στον κεντρώο χώρο, η κυβέρνηση έχασε 6 μονάδες από τον Φεβρουάριο (από 20% κατέβηκε στο 14%). Το ίδιο διάστημα η ΝΔ κέρδισε 5 μονάδες θετικότερης αξιολόγησης από τους κεντρώους ψηφοφόρους και από το 19% ανέβηκε στο 24%.

Το Βήμα της Κυριακής αναλύει:

– Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές;

– Το Μακεδονικό ή η οικονομία θα διαμορφώσουν τον συσχετισμό των δυνάμεων;

– Που στρέφει το ενδιαφέρον του ο κεντρώος χώρος;

– Τι ρόλο θα παίξουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι;

– Πόσο κοντά στην αυτοδυναμία βρίσκεται η ΝΔ;

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»