Την ώρα που οι αποκαλύψεις για μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων χρυσού εκτός Βενεζουέλας από το καθεστώς Μαδούρο λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, αποκαλύπτεται ότι οι πτήσεις κυβερνητικών αεροσκαφών με σταθμό την Ελλάδα δεν ήταν μία ή δυο αλλά τουλάχιστον οκτώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τα αεροσκάφη της εταιρείας PDVSA που χρησιμοποιούνται από μέλη της κυβέρνησης Μαδούρο με την αιτιολογία του ανεφοδιασμού, χρησιμοποιούν κατά κόρον αεροδρόμια όπως του Ηρακλείου, της Καβάλας και άλλα.

«Ο Νικολάς Μαδούρο είναι πιθανόν να χρησιμοποιεί ελληνικά αεροδρόμια, στο πλαίσιο της επιχείρησης που έχει θέσει σε εφαρμογή για να ενεργοποιήσει μηχανισμούς που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών και να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία» αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, που εξετάζουν τις διαδρομές των κυβερνητικών αεροσκαφών του Μαδούρο στην Ευρώπη και στην Ασία τους τελευταίους μήνες.

Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο μικροσκόπιο αυτές τις πτήσεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν πράγματι και η Ελλάδα διαδραματίζει κάποιον -έστω περιφερειακό- ρόλο, ακόμη και στην επιχείρηση του Μαδούρο «ματωμένος χρυσός».

Μετά το σάλο και την εκκωφαντική σιωπή του Μαξίμου για την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου, νέες αποκαλύψεις ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας που κάνουν λόγο διαδοχικές πτήσεις αεροσκαφών της κυβέρνησης Μαδούρο στην Αθήνα.

Σε μία από αυτές, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, επέβαινε και δεύτερος υπουργός του καθεστώτος Μαδούρο. Είναι, όμως, τουλάχιστον περίεργο, αν ισχύει, να μπαινοβγαίνουν υπουργοί μιας χώρας στην Ελλάδα και κανείς να μην ενημερώνει γιατί το κάνουν. Ειδικά από τη στιγμή που έρχονται από τη Βενεζουέλα σε μια χρονική περίοδο όπου η Ευρώπη έχει καταδικάσει το καθεστώς Μαδούρο κι έχουν φουντώσει οι φήμες ότι η βενεζουελάνικη κυβέρνηση βγάζει κρυφά τον χρυσό της χώρας στο εξωτερικό.

Επαφές Μαξίμου – Γκουαϊδό

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τις πληροφορίες ότι συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινώνησε με στελέχη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης και τους ζήτησε να ανασκευάσουν και να ξεκαθαρίσουν ότι η Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση παράνομης εξαγωγής χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση την αποσαφήνιση αυτή, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση στελεχών του Χουάν Γκουαϊδό με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, όπως έχουν ζητήσει.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το καθεστώς έχει θέσει σε εφαρμογή επιχείρηση αντιμετώπισης των κυρώσεων των ΗΠΑ και την ΕΕ με τη βοήθεια συμμαχικών κυβερνήσεων, για να διατηρηθεί στην εξουσία. H βενεζουελάνικη αντιπολίτευση δεν έχει πάντως υποστηρίξει ξεκάθαρα ότι τα αεροσκάφη μετέφεραν χρυσό στην Ελλάδα, αλλά εξετάζουν το ενδεχόμενο οι αφίξεις αεροσκαφών στη χώρα μας να συνδέονται με την υπόθεση εξαγωγής χρυσού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Άνχελ Αλβαράδο, κορυφαίος βουλευτής της βενεζουλάνικης αντιπολίτευσης, σχολίασε: «Είναι μια έρευνα που πρέπει να γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί τι μεταφέρουν τα αεροσκάφη. Εκτιμούμε ότι αεροσκάφη βγάζουν χρυσό από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας με ιδιωτικά αεροσκάφη όπως αυτά που προσγειώνονται στην Ελλάδα… Δεν έχουμε στοιχεία, αλλά θα θέλαμε οι ελληνικές αρχές να συνεργαστούν και να διαπιστώσουμε τι μεταφέρουν τα αεροσκάφη αυτά».

«Ο Νικολάς Μαδούρο είναι πιθανόν να χρησιμοποιεί ελληνικά αεροδρόμια, στο πλαίσιο της επιχείρησης που έχει θέσει σε εφαρμογή για να ενεργοποιήσει μηχανισμούς που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών και να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία».

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, που εξετάζουν τις διαδρομές των κυβερνητικών αεροσκαφών του Μαδούρο στην Ευρώπη και στην Ασία τους τελευταίους μήνες. Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο μικροσκόπιο αυτές τις πτήσεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν πράγματι και η Ελλάδα διαδραματίζει κάποιον -έστω περιφερειακό- ρόλο, ακόμη και στην επιχείρηση του Μαδούρο «ματωμένος χρυσός».

Απαντήσεις ζητά η ΝΔ

«Μετά και τις νέες αποκαλύψεις για τις πολυάριθμες προσγειώσεις τους τελευταίους μήνες, αεροσκαφών που ανήκουν στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και της Καβάλας, η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Θυμίζουμε ότι το Μαξίμου αντιμετώπισε αρχικά με ειρωνείες και αστειάκια το γεγονός ότι στις 2 Μαρτίου του 2019, κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χόρχε Αρεάσα, προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και παρέμεινε για περισσότερες από 4 ώρες επί ελληνικού εδάφους. Και αυτό συνέβη, παρότι ότι οι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης του Μαδούρο δεν γίνονται δεκτοί από κανένα άλλο κράτος της ΕΕ. Στην αρχή το Μαξίμου προσπάθησε να αποκρύψει τα πραγματικά γεγονότα, αλλά όταν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παραδέχτηκε με δημόσια ανακοίνωσή της την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αλήθεια» συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος θα απαντήσει ευθέως για το αν πράγματι έχουν πραγματοποιηθεί οι συγκεκριμένες πτήσεις. Και κυρίως αναμένουμε να εξηγήσει στους πολίτες ποιους ακριβώς σκοπούς εξυπηρετούν τα πάρε – δώσε της κυβέρνησης Τσίπρα με το τυραννικό καθεστώς του κ. Μαδούρο» καταλήγει η ΝΔ.