Δύο στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σκοτώθηκαν σήμερα στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια επιχείρησης, ανακοίνωσε η αποστολή Resolute Support του NATO.

Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Τα ονόματα των στρατιωτικών δεν δημοσιοποιήθηκαν, όπως συνηθίζουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέχρις ότου να ενημερωθούν οι πλησιέστεροι συγγενείς των πεσόντων.

Η αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν εκπαιδεύει, συμβουλεύει και υποστηρίζει τις αφγανικές δυνάμεις που μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν, των ισλαμιστών μαχητών το καθεστώς των οποίων ανατράπηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2001.

Η βία συνεχίζεται αμείωτη στο Αφγανιστάν, μολονότι το τελευταία διάστημα απεσταλμένοι των Ταλιμπάν διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Ο πιο πρόσφατος γύρος των συνομιλιών τερματίστηκε την 11η Μαρτίου, έπειτα από 16 ημέρες. Τα δύο μέρη έκαναν λόγο για πρόοδο, πάντως δεν ανακοινώθηκε καμιά συμφωνία για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ούτε για τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν οι Ταλιμπάν ώστε να μη μετατραπεί η χώρα σε ασφαλές καταφύγιο εξτρεμιστών.

Στην αποστολή Resolute Support συμμετέχουν περίπου 17.000 ξένοι στρατιωτικοί, οι μισοί και πλέον εκ των οποίων είναι Αμερικανοί. Ορισμένες μονάδες των ΗΠΑ διεξάγουν παράλληλα αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και εμπλέκονται σε μάχες με τους Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ