Κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναφέρθηκε στα δύο σφάλματα της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας μάλιστα τη λέξη «ήττα».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός μιλώντας ενώπιον φοιτητών στο Παρίσι, στο Paris Scooll of International Affairs, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει τόσο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο σημαντικά λάθη. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά:

«Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος».

Μπορείτε να δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα στο 26:50′.

Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν, είπε, ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί, εννοώντας το Grexit. Παρεμπιπτόντως σημείωσε, αυτό θα ήταν μια μόνιμη ζημιά για την ευρωζώνη.

Το δεύτερο λάθος μας, πρόσθεσε, είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο υπουργός, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας την οποία έκανε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, εξηγώντας πως η βάση του συμβιβασμού ήταν η υπόσχεση των ευρωπαίων για ρύθμιση χρέους με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Εκτίμησε όμως πως σε βάθος χρόνου θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του χρέους καθώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τόσο μεγάλες ποσοστιαίες διαφορές στο ύψος του χρέους στα διάφορα κράτη μέλη.

«Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη για το θέμα του χρέους. Γιατί η ευρωζώνη που είναι νομισματική ένωση δεν μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια με μεγάλες διαφορές στα επίπεδα χρέους. Ο λόγος είναι ότι μια μικρομεσαία επιχείρηση στις χώρες με υψηλά χρέη θα αντιμετωπίζει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού από τις άλλες. Αυτό μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο. Κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στο θέμα του χρέους και πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση» είπε χαρακτηριστικά.