Ο μικρός σου, που πάει στον παιδικό σταθμό,  υποφέρει τελευταία από εφιάλτες. Έχει τρομάξει τόσο πολύ από όλα αυτά που βλέπει στον ύπνο του, που όταν έρχεται η ώρα για να ξαπλώσει κυριεύεται από άγχος, κι ενώ είναι εξαντλημένος δυσκολεύεται να κοιμηθεί, κάτι που τον κουράζει ακόμη περισσότερο. Κι όταν καταφέρνει να γύρει στην αγκαλιά του Μορφέα σχεδόν κάθε βράδυ ξυπνάει τρομαγμένος, με βλέμμα κενό, ενίοτε χωρίς να επικοινωνεί με το περιβάλλον, και αρχίζει τα κλάματα. Τι μπορείς να κάνεις για να προσφέρεις έναν ήρεμο, γλυκό και ασφαλή ύπνο στο παιδί σου;

Για αρχή φρόντισε να βρεις εάν το παιδί σου έχει κάποιο συγκεκριμένο λόγο, που βλέπει εφιάλτες, ο οποίος σου έχει διαφύγει, συζητώντας μαζί του αλλά και με τις δασκάλες του.

Ρώτησέ το τι είναι αυτό που το τρομάζει. Είναι κάποιο κακό όνειρο, φοβάται το σκοτάδι, συνέβη κάτι άλλο που το απασχολεί, τρόμαξε με κάτι που είδε στο σχολείο, στην παιδική χαρά ή στην τηλεόραση κ.ο.κ.

Στην  πρώτη περίπτωση εξηγήσέ του ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται τα κακά όνειρα, τα οποία δεν το απειλούν κατά κανένα τρόπο, και ότι αν συνεργαστείτε θα καταφέρετε να τα διώξετε μακριά.

Έτσι ή αλλιώς φρόντισε ώστε το παιδί να έχει ένα πρόγραμμα στον ύπνο του, δηλαδή συγκεκριμένη ώρα, που θα κοιμάται, την οποία καλό είναι να τηρείται ευλαβικά.

Πριν έρθει η ώρα της βραδινής κατάκλισης φρόντισε επίσης ώστε το παιδί να είναι ήρεμο και χαλαρό προκειμένου να είναι κατά το δυνατόν ομαλή η όλη διαδικασία έως το κρεβατάκι του, αφού θα έχει πάρει το μπανάκι του, θα έχει πιει το γάλα του, θα έχετε κουβεντιάσει κ.ο.κ.

Το δωμάτιό του θα πρέπει να είναι στην ιδανική θερμοκρασία και να διαθέτει ένα χαμηλό φωτάκι το οποίο θα επιτρέπει στο παιδί να βλέπει σε περίπτωση που σηκωθεί μέσα στη νύχτα. Επίσης το κρεβατάκι του θα πρέπει να είναι άνετο και ζεστό και τα πιτζαμάκια του άνετα και δροσερά.

Ενδεχομένως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις ξανά τη συσκευή που είχατε όταν το παιδί ήταν μωρό για να το ακούς σε περίπτωση που ξυπνήσει τη νύχτα.

Το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια και οι γονείς είναι εκείνοι που θα του την παρέχουν, και οι οποίοι θα κρίνουν αν χρειάζονται στην προσπάθειά τους να αποκρυπτογραφήσουν τι συμβαίνει στο παιδί τους και την βοήθεια κάποιοι ειδικού του ύπνου. Έτσι ή αλλιώς βοηθώντας το παιδί να κατανοήσει ότι δεν έχει κανένα  λόγο να ανησυχεί, θα διώξετε μακριά τους εφιάλτες του.