Το Citroen C5 Aircross κλέβει την παράσταση τόσο με την επιβλητική εμφάνιση του, όσο και με το πλούσιο τεχνολογικό του υπόβαθρο, μοντέλο που ανεβάζει τον πήχη στην κατηγορία των μεσαίων SUV, και με τιμές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Στην πρώτη πανελλαδική παρουσίαση του γαλλικού SUV, διαπιστώσαμε ότι, το νέο SUV των Γάλλων έχει όλα τα εφόδια για μια εξαιρετική εμπορική καριέρα.

Με μήκος 4,5 μέτρων, και ένα μεγάλο μεταξόνιο, 2,73 μέτρων, το γαλλικό μοντέλο, υπόσχεται μεγάλους χώρους τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές. Στα ατού του σημειώστε την απόσταση των 230 χλστ. από το έδαφος – η μεγαλύτερη στην κατηγορία του – με ευεργετικά αποτελέσματα στην εκτός δρόμου οδήγησης. Σαφώς, στο εσωτερικό του, η πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων – άνεσης και ψυχαγωγίας – θέτουν το νέο μοντέλο στο ανώτερο σημείο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Συνοπτικά, ο οδηγός μπορεί να βλέπει και να χειρίζεται όλες τις λειτουργίες μέσω μιας μεγάλης οθόνης αφής TFT 12,3 ιντσών με τρία διαφορετικά στυλ γραφικών. Στο σαλόνι του χωρίς καμία παραχώρηση, μπορούν να βολευτούν πέντε επιβάτες, ενώ ο χώρος των αποσκευών  ξεκινάει από τα 580 λίτρα, μεγαλώνει στα 720 λίτρα με τη μετακίνηση των πίσω καθισμάτων και φτάνει έως τα 1.630 λτ. με την αναδίπλωσή τους. Στο δρόμο, την άνεση των επιβατών εγγυάται – μεταξύ άλλων – η ανάρτηση με τα αμορτισέρ Progressive Hydraulic Cushions που εξαφανίζει κάθε ασφάλτινη κακοτοπιά.

Τον ρόλο του τετρακίνητου – μιας και προσφέρεται μόνο σε δικίνητη έκδοση – αναλαμβάνει το σύστημα Grip Control – που ελέγχει την ροπή κ.α. – ανάλογα με τις ανάγκες στην εκτός πχ δρόμο οδήγηση – ενώ μεταξύ άλλων προσφέρεται με υποβοήθηση κατάβασης Hill Assist Descent. Στον στάνταρ εξοπλισμό του υπάρχει – για την ασφάλεια – σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης, ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας κ.α.

Πλούσια και η γκάμα κινητήρων. ΤοC5 Aircross προσφέρεται με μοτέρ βενζίνης και πετρελαίου, όπως είναι τα βενζίνης 1.2 PureTech 130, 1.6 PureTech 180 και τα πετρελαίου 1.5 BlueHDi 130 και 2.0 BlueHDi 180. Όλα τα μοτέρ προσφέρονται και με το αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων EAT8 (στάνταρ στους κινητήρες των 180 ίππων) εκτός από το μηχανικό των έξι σχέσεων.

Στα τέλη του 2019 θα δούμε στο C5 Aircross και μια υβριδική έκδοση plug-in hybrid (PHEV), με αυτονομία 60 χιλιόμετρα μόνο με ηλεκτρική λειτουργία.

Στην πρώτη πανελλαδική παρουσίαση οδηγήσαμε την έκδοση με τον αθόρυβο στην πράξη ντίζελ κινητήρα 1.5 λτ. με τους 131 ίππους που μπορεί να επιταχύνει από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 10,4 δλ. Με τελική ταχύτητα 189 χλμ./ώρα και ακόμη πιο καλή κατανάλωση 4,1 λίτρωνλτ./100 χλμ. Όσον αφορά τις τιμές, το νέο C5 Aircross κοστίζει από 22.500 ευρώ με τον κινητήρα βενζίνης 1.2 PureTech 130 , ενώ o ντίζελ,  1.5 BlueHDI από 25.000 ευρώ.