Μέρα επίσημων ανακοινώσεων είναι η σημερινή για τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ExxonMobil στο στόχο «Γλαύκος» στο «τεμάχιο» 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το κοίτασμα να χαρακτηρίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τα κυπριακά ΜΜΕ, «καλό και εμπορεύσιμο».

Οι ανακοινώσεις όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ θα γίνουν από τον Υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Λακκοτρύπη και τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, ο οποίος και βρίσκεται στην Κύπρο για αυτό το λόγο. Οι ανακοινώσεις έχουν καθοριστεί να γίνουν μάλιστα στις 2μμ, προκειμένου να μεταδοθούν ταυτόχρονα σε Κύπρο και ΗΠΑ.

O Υπουργός και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να τον ενημερώσουν για τις λεπτομέρειες, τη σημασία των ευρημάτων αλλά και το πώς διαμορφώνεται πλέον το πρόγραμμα και η στρατηγική της ExxonMobil σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ. Στη συνέχεια στη 1μμ θα γίνει και ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες δομή πετρωμάτων, ανάλογη με εκείνη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, και ανάλογη μορφολογία εντοπίζονται στο τεμάχιο στο τεμάχιο «10» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ως «προκαταρτικά», αφού και στους δύο στόχους φαίνεται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες γεωτρήσεις.

Η ανακάλυψη κοιτάσματος στο στόχο «Γλαύκο», αλλάζει τη θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη, οδηγώντας άμεσα σε εξελίξεις που εκτιμάται ότι θα ωφελήσουν το νησί. Τα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος το εμφανίζουν ως το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ένα κοίτασμα που ενισχύει το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κύπρο ενώ την ίδια στιγμή «σφραγίζει» την παραμονή της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο νησί.

Παράλληλα εκτιμάται ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα ανακοινώνονται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας, Γαλάζια Πατρίδα. Μία άσκηση η οποία παρουσιάζει στο χάρτη του του ΥΠΑΜ την Κύπρο ως τουρκική, ενώ οι ανακοινώσεις δεν αναμένεται να μείνουν αναπάντητες από την Άγκυρα.