Ο οίκος επικαλέστηκε για την απόφασή του αυτή τις «πολιτικές αβεβαιότητες»: δεν θεωρεί πως η ιταλική κυβέρνηση θα εξαντλήσει την πενταετία της, απεναντίας θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο.

Αναφέρεται στις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, τη Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, και την «πολιτική δυναμική» που διαμορφώνουν, καθώς και στις ενδοκυβερνητικές εντάσεις, που μπορεί να προκαλέσουν πολιτική και συνεκδοχικά οικονομική αβεβαιότητα.

Ο Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την αξιολόγησή του όσον αφορά την προοπτική της ιταλικής οικονομίας.

Η ιταλική κυβέρνηση

Η ιταλική κυβέρνηση από την πλευρά της έκρινε πως «η αξιολόγηση αυτή επιβεβαιώνει την οικονομική ευρωστία της χώρας» και «όπως ήταν αναμενόμενο, επηρεάζεται από την προσωρινή επιβράδυνση της οικονομίας», η οποία όμως «πλήττει όλη την Ευρώπη».

«Συνεχίζουμε να ακολουθούμε τον δρόμο που χαράξαμε με τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό για να εξασφαλίσουμε ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη στην Ιταλία, χωρίς να υποτιμούμε τους κινδύνους που προέρχονται από τη διεθνή πραγματικότητα», αναφέρει η κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε.