Με άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και με τη συμμετοχή βουλευτών από τη Μακεδονία αναμένονται το επόμενο διάστημα, από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα έως τις εκλογές.

Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν οι αλλαγές θα γίνουν τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα ή αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τη Διάσκεψη του Μονάχου για τη διεθνή ασφάλεια, δηλαδή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν και η πιθανότερη εκδοχή είναι η δεύτερη.

Όπως αναφέρουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ η νέα κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη σημασία και τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε αυτήν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης το υπουργείο Εξωτερικών, το χαρτοφυλάκιο του οποίου έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Η εκδοχή της αναβάθμισης του νυν αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου φαίνεται να κερδίζει έδαφος, ενώ για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ακούστηκε το όνομα του πανεπιστημιακού καθηγητή και πρώην υπουργού Χάρη Παμπούκη, αν και ο ίδιος δεν φέρεται διατεθειμένος να εμπλακεί.

Για το υπουργείο Εξωτερικών και ειδικά για το τμήμα των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οδεύει, όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ο Σωτήρης Βαλντέν, πρόσωπο με πολυετή παρουσία στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει εισήγηση – και από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη – να επανέλθει στην κυβέρνηση, ως αναγνώριση της πρότερης κυβερνητικής του πορείας, ο Νίκος Κοτζιάς.

Σίγουρες είναι οι αντικαταστάσεις των κ.κ. Νάσου Ηλιόπουλου και Κατερίνας Νοτοπούλου που θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι σε  Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε πόστο υφυπουργού ενδέχεται να τοποθετηθεί και ο Νίκος Μπίστης. Ακόμη θα καλυφθούν οι θέσεις των στελεχών των ΑΝΕΛ που αποχώρησαν από την κυβέρνηση μετά το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Μαυραγάνης (υφυπουργός Μεταφορών) και η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά (υφυπουργός Αμυνας).

Η Ελενα Κουντουρά παραμένει στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ δεν προβλέπεται να αντικατασταθούν οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Τέρενς Κουίκ (σ.σ. ορκίστηκε χθες βουλευτής στη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου και στηρίζει την κυβέρνηση) και Βασίλης Κόκκαλης και θα αναβαθμιστεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

Δεν αποκλείεται υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης να τοποθετηθεί ο Κώστας Ζουράρις, ενώ δεν θα μπει στην κυβέρνηση ο Παπαχριστόπουλος που όμως θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον δυτικό τομέα της Β΄ Αθηνών.

Είναι πολύ πιθανό να αναβαθμιστούν πρόσωπα της νεότερης γενιάς, όπως ο γ.γ. του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Διονύσης Τεμπονέρας, η 32χρονη Ελενα Παπαδοπούλου, γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», κ.ά.