Έφυγε από τη ζωή ο βρετανός ηθοποιός, Άλμπερτ Φίνεϊ σε ηλικία 82 ετών έπειτα από σύντομη ασθένεια.

«Ο Άλμπερτ Φίνεϊ, 82 ετών, απεβίωσε ειρηνικά έπειτα από σύντομη ασθένεια, έχοντας γύρω του τους οικείους του», αναφέρει σε ανακοίνωση εκπρόσωπος της οικογένειας.

Ο βρετανός ηθοποιός είχε εμφανιστεί στις ταινίες «Σάββατο Βράδυ, Κυριακή πρωί» και «Τομ Τζόουνς», ενώ έγινε γνωστός κυρίως για τους ρόλους του στις ταινίες «Έγκλημα στο Οριάν-Εξπρές» και «Έριν Μπρόκοβιτς».

Σαιξπηρικός ηθοποιός και αποκάλυψη της αγγλικής νουβέλ βάγκ τη δεκαετία του 1960, ο Άλμπερτ Φίνεϊ υποδυόταν ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο σ' όλη τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του, που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Είχε επίσης παρουσία και στο Χόλιγουντ.

Ο Άλμπερτ Φίνεϊ ήταν πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ, από τις οποίες τέσσερις για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, κυρίως για τον ρόλο του ως Ηρακλή Πουαρό στο «Έγκλημα στο Οριάν-Εξπρές», και είχε κερδίσει τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Είχε γεννηθεί στις 9 Μαΐου 1936 στο Σάλφορντ, κοντά στο Μάντσεστερ (βορειοδυτική Αγγλία) και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο.

«Μου αρέσει να κάνω τα πρόσωπα που υποδύομαι να εξελίσσονται, να ταξιδεύω μαζί τους. Η ικανότητα να αλλάζεις τον εαυτό σου για να μεταφράζεις αυτή την εξέλιξη, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έναν ηθοποιό», είχε δηλώσει το 1992 στο Γαλλικό Πρακτορείο για τον ρόλο του στην ταινία «Rich in Love» του Αυστραλού Μπρους Μπέρεσφορντ.