Το θέμα της πλήρους άρσης των capital controls φέρνει στο τραπέζι η σημερινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό που απομένει να αρθεί, στο κομμάτι των κεφαλαιακών περιορισμών, για να επανέλθει η κανονικότητα στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, μετά τον Ιούλιο του 2015, είναι η ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες.

Οι περιορισμοί εξακολουθούν να υφίστανται, παρά τις κατά καιρούς χαλαρώσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο περιορισμός της ελεύθερης μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό θα αρθεί σταδιακά.

Η τράπεζα της Ελλάδος αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική πλήρους άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών θεωρώντας ότι το σύστημα είναι τεχνικά έτοιμο να αντέξει την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων και στο εξωτερικό.

Ωστόσο, οι τράπεζες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, ότι η επιστροφή καταθέσεων παραμένει διστακτική και το κυριότερο φοβούνται ότι σε περίπτωση αναταραχής και νέου κύματος αναλήψεων ο κλάδος μπορεί να μπει σε νέες περιπέτειες.

Στη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας θα ακούσει τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς των διοικήσεων των τραπεζών για τους κινδύνους μιας τέτοιας κίνησης.

Ως σημαντικό ζήτημα θεωρείται η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό καθώς ο μόνος σημαντικός περιορισμός αφορά την δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.