Έπειτα από επίπονες δοκιμές που έγιναν χθες, ο δορυφόρος Hellas Sat 4 έλαβε το πράσινο φως για να εκτοξευτεί στις 11.01 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Η εκτόξευση θα γίνει από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, με την Κύπρο και τη Ελλάδα να φιγουράρουν πλέον ψηλά στο χάρτη της διαστημικής τεχνολογίας και να βάζουν τις σημαίες τους πάνω στον πύραυλο Ariane 5 που θα τον μεταφέρει.

Στην κορυφή του ο πύραυλος Arianne 5, φέρει τον δορυφόρο Hellas Sat 4, βάρους 6.495 κιλών, όπως και δεύτερου δορυφόρου της Ινδίας, βάρους 2.500 κιλών. Ο δορυφόρος HELLAS SAT 4 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος, που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα, και ενσωματώνει πολλές καινοτόμες τεχνολογίες.

Ο δορυφόρος που φέρει τα χρώματα της Ελλάδας και της Κύπρου έχει ύψος 9,3 μέτρων και πλάτος 3,3 μέτρων.

Ο δορυφόρος είναι κοινός με το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας και θα παρέχει δορυφορικές τηλεπικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια και Κεντρική Αφρική.

Χθες έγιναν οι τελικές δοκιμές για τον τρίτο δορυφόρο της Hellas Sat που έχει επενδύσει 300 εκατ. δολάρια για την κατάκτηση του διαστήματος. Μαζί με τον υπάρχοντα δορυφόρο HELLAS SAT 3, θα επεκτείνει και θα συμπληρώσει τις δραστηριότητες της HELLAS SAT, καθώς θα παρέχει στους πελάτες της εταιρείας και στο Ελληνικό Δημόσιο αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες, λόγω της εφεδρείας και του μεγάλου όγκου της χωρητικότητας που θα παρέχεται.

Στη Γαλλική Γουιάνα βρίσκονται ήδη κορυφαία στελέχη της Arianne και της Arab Sat που είναι ο βασικός μέτοχος της Hellas Sat καθώς και ο γενικός διευθυντής, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ο τεχνικός διευθυντής, Θωμάς Καλαμάρης, ο επικεφαλής του προγράμματος Hellas Sat 4, Κενδέας Καραντώνης. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνικών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας και από την Κύπρο η υπουργός Επικοινωνιών, Μεταφορών και Δικτύων, Βασιλική Αναστασιάδου.