Ξεκίνησε η αντίστροφή για την έκδοση 5ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ με 2,5 δισ. ευρώ από την παρούσα έκδοση και να αποπληρώσει τον αντίστοιχο 5ετή τίτλο που είχε εκδοθεί το 2014 με το επιτόκιο να διαμορφώνεται τότε στο 4,95%.

Έκτοτε, η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με 5ετή τίτλο άλλη μία φορά -τον Ιούλιο του 2017- όταν είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ με το επιτόκιο στο 4,625%.

Η έκδοση του πενταετούς ήταν «έτοιμη» να τρέξει εδώ και καιρό, αλλά τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) περίμεναν την ομαλοποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος για να τη δρομολογήσουν.

Με τη συγκεκριμένη έκδοση η Ελλάδα θα κάνει την πολυαναμενόμενη πρώτη προσπάθεια για έξοδο στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο.

Στο τελευταίο τρίμηνο οι αποδόσεις του 5ετούς ομολόγου είχαν φτάσει ως το 3,668% τον περασμένο Νοέμβριο εν μέσω και της κρίσης που είχε προκαλέσει η διένεξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχαν υποχωρήσει στο 3,024%. Αντίστοιχα το 5ετές ομόλογο της Πορτογαλία όμως διαπραγματεύεται στο 0,355% με υψηλό τριμήνου το 1,186%.

Να σημειωθεί ότι φέτος οι συνολικές δανειακές ανάγκες της Ελλάδος ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους ύψους 5,6 δισ. ευρώ αναμένεται να υπερκαλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού που θα διαμορφωθεί στα 7,4 δισ. ευρώ. Έτσι, οι καθαρές δανειακές ανάγκες θα περιοριστούν στα 9,2 δισ. ευρώ.

Η βασική επιδίωξη της στρατηγικής δανεισμού του Δημοσίου για φέτος είναι να αντλήσει 5 έως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές και να καλύψει από το μαξιλάρι ασφαλείας, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα τη διαφορά μέχρι τα 9,2 δισ. ευρώ.