Ενα ακροδεξιό… μπουμπούκι με αξιόλογο ποινικό μητρώο ήταν ανάμεσα σε αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια της Κυριακής στη Βουλή. Ο λόγος για τον 27χρονο βοηθό σκηνοθέτη ο οποίος είναι μέλος της ακροδεξιάς-νεοναζιστικής οργάνωσης «Απέλλα»  που συνελήφθη στο συλλαλητήριο να πετά πέτρες και μολότοφ κατά αστυνομικών.

Φέρεται πως ήταν ένα από τα βασικά στελέχη της Χ.Α στον Πειραιά με στενές σχέσεις με μέλη της οργάνωσης. Μάλιστα  ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό της Χρυσής Αυγής, «Ελληνική Αυγή», στον Πειραιά στις δημοτικές εκλογές του 2014.

Πριν έναν χρόνο είχε συλληφθεί για την τοποθέτηση του  αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στον κοινωνικό χώρο  «Φαβέλα» στον Πειραιά. Στο σπίτι του είχαν βρεθεί αεροβόλα όπλα, μαχαίρια και φυλλάδια της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με το Star, όπως φαίνεται  και στις αναρτήσεις στα social media oι επιθέσεις και η βία είναι το χόμπι του 27χρονου. Βίντεο τον δείχνει να χτυπά με μανία μέλη της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας «Ροσινάντε». Είναι 19 Μαϊου του 2015 και μαζί με άλλους ακροδεξιούς συμμετέχει σε  συγκέντρωση «για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού» στο Σύνταγμα.

Στο προφίλ του στο facebοοκ πάντως έχει πιο καλλιτεχνική πλευρά. Δηλώνει βοηθός σκηνοθέτη. Είχε εργαστεί σε πολύ γνωστή παιδική παράσταση.

Οι συλλήψεις

Στη Βουλή έγιναν 3 συλλήψεις: του βοηθού σκηνοθέτη και μέλους της ακροδεξιάς οργάνωσης «Απέλλα» που φαίνεται να εμπλέκεται στην επίθεση στο στέκι «Φαβέλα», ενός άνεργου, άστεγου άνδρα και μιας γυναίκας που χτυπούσε αστυνομικούς με λοστό

Στο κέντρο της Αθήνας έγιναν 4 συλλήψεις: ενός γνωστού λυράρη που έβριζε τους αστυνομικούς και προσπάθησε να πάρει τη μάσκα ενός από αυτούς, ενός αγρότη που έστηνε οδοφράγματα, ενός χρυσοχόου και ενός δόκιμου του εμπορικού ναυτικού που προσπάθησε να πνίξει αστυνομικό.

Οι συλληφθέντες αρνούνται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι συνελήφθησαν μακριά από τον χώρο των επεισοδίων αρκετή ώρα μετά. Θα απολογηθούν την επόμενη Πέμπτη στον ανακριτή.

Η επίθεση στη «Φαβέλα»

Η «Φαβέλα» ήταν από παλιά στόχος ναζιστικών ομάδων καθώς, λίγο καιρό αφότου άνοιξε, άγνωστοι είχαν γράψει ναζιστικά συνθήματα στους τοίχους, ενώ την ευθύνη για τη συγκεκριμένη ενέργεια είχαν αναλάβει οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές.

Η επίθεση σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2017 κατά το διάστημα που προετοιμάζονταν αντιφασιστικές εκδηλώσεις εν όψει της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Τότε οι δράστες είχαν τοποθετήσει δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από πλαστικά μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό και κροτίδες, από την έκρηξη των οποίων προκλήθηκαν ζημιές εξωτερικά, επειδή πρόλαβαν οι γείτονες, που ξύπνησαν από τις εκρήξεις, και έσβησαν έγκαιρα τις φωτιές.

Ποια είναι η «Απέλλα»

Οι εθνικοσοσιαλιστές που χαρακτηρίζουν τον γνωστό και μη εξαιρετέο Περίανδρο «αρωγό, ηθικό και πνευματικό καθοδηγητή τους» είναι επί της ουσίας ένα ακροδεξιό παρακλάδι της Χρυσής Αυγής που αυτονομήθηκε εν μέσω τσακωμών και ιδεολογικών διαφορών.

Έχουν κεντρικά γραφεία στην Αθήνα και υποστηρίζουν ότι το όνομά τους είναι χαρακτηριστικό, «όχι μόνο λόγο της ιδεολογικής δωρικής προελεύσεως, αλλά και του τρόπου λειτουργίας και λήψεως αποφάσεων μεταξύ των μελών».

Στην ιστοσελίδα τους εξυμνούν τους ναζί, χαρακτηρίζουν απολύτως δικαιολογημένη την εισβολή τους στην Ελλάδα το 1941 και ισχυρίζονται ότι οι δυνάμεις κατοχής προσπάθησαν πολλές φορές να βοηθήσουν τη χώρα μας(!)

Δεν λείπουν αναφορές περί φυλετικής άριας ανωτερότητας, κοινωνικού δαρβινισμού, αντισημιτισμού και φυσικά αντικομμουνισμού.

Τι βρήκαν

Πέρυσι τον Μάρτιο, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πέντε ατόμων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων. Ανάμεσά τους είναι και δικηγόρος, ο οποίος φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση.Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 8 κατ’ οίκον έρευνες σε 6 περιοχές της Αττικής και δύο σε επαρχιακές πόλεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πενήντα (50) κιλά νιτρική αμμωνία,

βόμβες μολότοφ,

πλήθος κροτίδων,

βιβλία και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου,

σύμβολα (σημαίες ακροδεξιού συμβολισμού),

ψηφιακά πειστήρια,

μαχαίρια, σπαθί και σουγιάδες,

αντιασφυξιογόνος μάσκα,

ρόπαλα και σιδερογροθιές,

κυνηγετικά όπλα,

φιαλίδια βουτανίου και

μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις (3) κατ’ οίκον έρευνες στο νομό Αττικής.